Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска младежка награда "Карл Велики" 2024 г.

Младежки примери за сътрудничество и единство в Европа

Първото място грабна литовски проект, насочен срещу насилието спрямо жени

Снимка: Европейски парламент

Проект, насочен срещу насилието спрямо жени, спечели тазгодишната Европейска младежка награда "Карл Велики" за 2024 г. В конкурса всяка година младежи на възраст между 16 и 30 години демонстрират практически примери на сътрудничество и единство между младите хора в Европа

Младежкият проект, получил голямата награда, е от Литва. Той си поставя за задача да противодейства на насилието спрямо жени в балтийските държави чрез изкуство, провеждане на интервюта, местни семинари, международни събития и кампании в социалните медии. Той е насочен към изслушване на жертвите и специалистите, улесняване на социалното приобщаване, както и разпространяване на знания и стратегии за предотвратяване на насилието спрямо жени, отбелязват от Европейския парламент. 

Френският проект "Да мислим, действаме и да настояваме заедно, за да не пренебрегнем нито един млад човек" взе второто място. Проектът насочва вниманието към друга важна тема - бедността. Инициативата цели да помогне на млади хора от цяла Европа, които са заплашени от бедност и изолация, като им дава възможност да изразят своите тревоги и призоват за промени. Проектът разглежда въпроси като тормоза, дискриминацията, изолацията, безработицата и образователните пречки

Третата награда бе присъдена на Europe Magazine от Германия. Това е профил в Instagram, който представя информация, визуализираща сложни въпроси в Европа като политиката, културата, околната среда и обществото чрез карти, инфографики и статистически данни.
Преди да бъдат отличени тримата победители, национално жури във всяка страна от ЕС избра по един проект, който да се бори за отличието. 

България беше представлявана в тазгодишната надпревара от проекта "Академия за градски пространства София/Берлин" на фондация "Колективът", който беше избран измежду 16 кандидатури. Целта му е да се ангажират младите хора в облагородяването на градската среда.

Това е новаторски проект на фондацията и е предназначен за креативни млади хора, които се интересуват от архитектура, урбанизъм и изкуство. Проектът ги запознава с целия процес по реализиране на една идея за намеса в градска среда. Програмата на академията включва дискусии с български и немски лектори и работа на терен. Участниците правят анализ на градската среда, като набелязват основните групи проблеми и изготвят базов модел за тяхното решаване, а след това разработват идеи за намеса в конкретни локации. Академията завършва с изложба, провокираща ангажираност и диалог. 

"Идеята зад академията беше да споделим този натрупан опит, да въвлечем повече хора, които имат желание да отключват пасивни градски пространства чрез култура и работа с общности, но не знаят откъде да започнат. Вярваме, че заедно можем да надграждаме и утъпкваме пътечките за създаване на градска среда, моделирана от хората за хората", споделят от фондацията.

За тази година предвиждат продължение, насочено повече към физическото изпълнение на проекти за градска среда. Работното заглавие е "Инкубатор за промяна на градска среда − хъб за урбанистично и културно развитие на България", отбелязват от ЕП.

"В принципите ни на работа е да създаваме бързи, временни архитектурни намеси. Те са идеално средство, с което можем да изследваме потенциала на една територия и да покажем нейните възможности. Стремим се проектите ни да не остават само на хартия. Една лека бюджетна конструкция може да ни даде много бърза обратна връзка за това как се приема дадена локация и има ли тя потенциал за развитие. Такъв тип намеси ни помагат да сме в непрестанна комуникация с обществото, с ползвателите на градската среда и да създаваме пространства, от които има реална нужда. Щастливи сме, когато тези инициативи се припознават не само от хората, а се превърнат в приоритет и на институционално ниво. /.../ Чувство за отговорност към заобикалящата ни урбанизирана среда и познаване на каналите и механизмите, по които можем да я променяме, са основа за това всеки един от нас да се превърне в двигател на позитивна промяна на градската среда в България", коментира българският екип.

През 2023 г. национален победител за България беше проектът "Музикално обучение за украинските деца" на фондация "Музика за България", през 2022 г. − Лятна академия "Перспективи", а през 2021 г. страната беше представена с проекта "Модел Европейски съюз София 2021".

През миналата година първо място в европейския конкурс спечели проектът AILEM от Белгия - езиково приложение, разработено за нуждите на бежанци и хора, търсещи убежище. Второто място беше за литовския проект "Мобилен музей за климата", който целеше да подтикне хората да възприемат по-екологосъобразен начин на живот. Третото отличие взе проектът "Европейски кореспондент" от Нидерландия, чрез който млади журналисти от цяла Европа разясняваха как големите предизвикателства намират отражение на местно ниво.
Европейската младежка награда "Карл Велики" се присъжда на проекти, които подкрепят демокрацията в Европа и насърчават сътрудничеството и разбирателството както в Европа, така и в международен план. Тя извежда на преден план ежедневната работа на младите хора в цяла Европа, целяща да укрепи общото чувство за европейска принадлежност, и възнаграждава активното им участие в развитието на Европа, посочват от ЕП.

Наградата е учредена през 2008 г. и се ръководи съвместно от Европейския парламент и Фондацията за Международната награда "Карл Велики" в Аахен. От тогава близо 6000 проекта са взели участие в конкурса.
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени