Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване на Блумбърг: Икономиката на еврозоната набира скорост

Икономиката на еврозоната ще нарасне тази година по-бързо, отколкото се смяташе досега, след като най-голямата европейска икономика в лицето на Германия започва да се измъква от продължилата повече от година стагнация, показа последно проучване на агенция Блумбърг сред водещи анализатори.

Очаква се брутният вътрешен продукт във валутен съюз да нарасне с 0,7% през 2024 г. - по-силно от прогнозираната в предходното месечно проучване експанзия с 0,5%. Анкетираните анализатори повишиха слабо и прогнозата за растежа на БВП на Германия до 0,2% от 0,1% преди това.

Резултатите, които включват също така подобряване на икономическите перспективи във Франция, Италия и Испания, отчитат подобряващото се настроение в целия регион. В края на април Евростат представи по-добри от очакваните данни за икономическия растеж в еврозоната и в целия ЕС през първото тримесечие на 2024г., като БВП нарасна с 0,3% спрямо последните три месеца на 2023 г. и съответно с 0,4% и с 0,5% спрямо първите три месеца на миналата година.


В същото време инфлацията в еврозоната намалява към целевото ниво от 2%, а Европейската централна банка се подготвя да започне да намалява лихвените проценти на заседанието през юни.

Анкетираните в проучването на Блумбърг прогнозират, че ЕЦБ ще понижи депозитната лихва с общо 75 базисни пункта (с 0,75%) до края на 2024 г. от настоящия връх от 4 на сто. Тяхното мнение почти съвпада с очакванията на инвеститорите на паричните пазари.

През миналия месец управителят на ЕЦБ Кристин Лагард каза, че икономиката на еврозоната "се възстановява и ние ясно виждаме признаци за такова възстановяване".

Проучването на Блумбърг също така предвижда инфлацията в еврозоната да се придвижва към целевото ниво от 2% през следващите тримесечия и да го достигне през второто тримесечие на 2025 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени