Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън подписа закона за забрана на вноса в САЩ на руско ядрено гориво

Президентът на САЩ Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа късно снощи законопроекта, забраняващо вноса на руски обогатен уран, с което започна 90-дневно т.нар. "обратно броене", докато ограниченията върху доставките на горивото за американските реактори влязат в сила, съобщават Блумбърг и Ройтерс.

Подписът на Байдън също така отключва разходи за около 2,7 милиарда долара, предварително одобрени от Конгреса, за изграждане на вътрешни доставки на уран за ядрените централи в САЩ. Тези средства зависят от федералното правителство, което налага ограничения върху вноса на руски уран.

Ходът, който идва в началото на третата година на руската военна инвазия в Украйна, обаче носи рискове. Русия е най-големият чуждестранен източник на ядрено гориво за Америка, доставяйки около една четвърт от урана, използван в американските реактори, според данни на Министерството на енергетиката, цитирани от Блумбърг. Русия реализира годишни печалби от такива продажби за около 1 милиард долара. Прекратяването на това снабдяване може да повиши цените на урана с 20%, според Джонатан Хинце, президент на фирмата за пазарни проучвания на ядрено гориво UxC, цитиран от Блумбърг.

Графика на урана (в долари за паунд/около 0,4536 кг)


Законодателството позволява на Министерството на енергетиката да предоставя деругации, позволяващи вноса на руски обогатен уран до 2028 г., ако не бъде намерен алтернативен източник или ако определи, че вносът е в национален интерес.

Междувременно енергийното министерство на САЩ обяви, че забраната за внос на обогатен уран от Русия ще влезе в сила на 11 август. Забраната позволява деругация в случай, че атомните електроцентрали имат проблеми с доставките, като деругациите ще приключат на или преди 1-ви януари 2028 г.

Има обаче възможност Русия да предприеме контрамерки.

Междувременно руската държавна ядрена корпорация "Росатом" заяви, че забраната на САЩ за руско ядрено гориво е "дискриминационна" и "непазарно ориентирана" и предупреди, че тя ще ще навреди на световния пазар.

През миналия декември Tenex, руски държавен доставчик на уран, предупреди американските клиенти, че Кремъл може превантивно да забрани износа на нейното ядрено гориво за САЩ, ако законодателите наложат забрана.

Флетчър Т. Нютън, президент на Tenex-USA, Inc., посочи в интервю за Блумбърг, че компанията "напълно възнамерява да спази всички свои договорни ангажименти в Съединените щати". Той обаче добави, че Tenex няма контрол върху каквито и действия, предприети от Кремъл.

Собствениците на ядрени електроцентрали в САЩ са планирали забрана. Говорител на Constellation, най-големият оператор на ядрена централа в САЩ, каза, че компанията е работила с доставчици, за да осигури достатъчно гориво, за да захрани операциите си до 2029 г., като договорите се удължават и след този срок.

Но анализатори казват, че все още може да има оператори на по-малки АЕЦ, които не са напълно подготвени за прекъсването на руските доставки.

Доставки на обогатен уран за ядрените централи в САЩ


Доставчикът на гориво Centrus Energy Corp., който е базиран в САЩ, но разчита на Tenex за по-голямата част от урана, който се осигурява, предупреди в последния си годишен доклад, че забраната би представлявала "значителен риск" за бизнеса. 

"Въпреки че имаме други източници, те не са достатъчни, за да заменят доставките на Tenex", се казва в доклада. Компанията планира да кандидатства за получаване на деругация от влезлия в сила закон.

Някога САЩ бяха водещ доставчик на обогатен уран, но загубиха предимството си в индустрията преди десетилетия. Сега страната има само едно търговско съоръжение за обогатяване на уран в Ню Мексико, собственост на Urenco Ltd. - британски, нидерландски и германски консорциум. Centrus, базиран в Бетесда, Мериленд, пък започна производство през октомври в пилотен проект в Пикетън, Охайо, и в крайна сметка очаква обектът да доставя до 900 килограма годишно специализирано, силно обогатено ядрено реакторно гориво, което да се използва в нов вид усъвършенствани реактори.

Министерството на енергетиката на САЩ планира да използва 2,7-те милиарда долара, за да помогне за възстановяването на вътрешната верига на доставки чрез създаване на гарантиран купувач на произведено в Америка гориво за реактори. Компаниите, които могат да се възползват от разходите, включват ConverDyn, съвместно предприятие между Honeywell International Inc. и General Atomics, което предоставя услуги за преобразуване на уран, както и Global Laser Enrichment, собственост съвместно на Silex Systems LTD и Cameco Corp.

"За да намалим – и в крайна сметка да елиминираме – сегашната ни зависимост от руския уран за ядрени реактори с гражданска цел, най-важната стъпка, която американското правителство може да предприеме, е да инвестира в търговско обогатяване на САЩ", се казва в изявление на Съвета за национална сигурност на Белия дом. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени