Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският строител Agile изпадна за пръв път в просрочие по доларови облигации на компанията

Снимка: South China Morning Post

Китайският строителен предприемач на вилни апартаменти и многоетажни жилища - Agile Group Holdings Ltd. изпадна за пръв път в неизпълнение на задълженията по публично емитирани доларови облигации, което подчертава продължаващия стрес с оглед на безпрецедентната имотна криза в азиатска държава, съобщава Блумбърг.

Компанията, базирана в южната провинция Гуандун, не е платила лихва по доларови облигации с падеж през 2025 г. в рамките на гратисния период, който приключи на 13 май, се казва в документ, цитиран от агенцията. Строителят ще ангажира външни финансов и правен съветници, които да помогнат при оценката на капиталовата структура и ликвидността на китайската фирма.

Проблемът допринася за рекордните неизпълнения на задълженията сред китайските строителни предприемачи, отбелязвайки дългия път към възстановяването на имотния пазар, въпреки че неотдавнашните политически стъпки от страна на властите в Пекин в подкрепа на жилищната индустрия предизвикаха покачване на акциите и облигациите на строителните компании. Някои анализатори изразиха скептицизъм относно това дали вълната от мерки за стимулиране може да повиши продажбите.

Неизпълнението на задълженията от страна на Agile също така бележи краха на един от малкото оцелели строители в китайския частен сектор. Списъкът на големите частни предприемачи, които все още не са изпълнили задълженията си по публични задължения (облигации), намаля от миналата година след просрочието на Country Garden Holdings Co.

Акциите на Agile поевтиняха с цели 17% по време на днешната търговия Хонконг, бележейки най-голям дневен спад от повече от девет месеца. Индексът на агенция Блумбърг, проследяващ акциите на китайските компании от строителния и имотен пазар пък спадна с 2,1%, след като през преходните три дни на търговия се повиши с цели 2 на сто.

Индустрията на недвижимите имоти "продължава да изпитва низходяща тенденция", посочи компанията Agile в подадени документи по неизпълнение на задълженията.

Подобно на много строители в Китай, Agile често продава жилища, преди да са завършени. Предварителните продажби на жилища за четирите месеца, приключили на 30 април, са паднали с 68% до 6,55 милиарда юана (около 905 милиона долара) в сравнение с периода по-рано, се казва още в съобщението, като се добавя, че фирмата обмисля всички възможни действия за справяне с проблема с дълга си.

С общи активи от над 240 милиарда юана към края на миналата година, Agile е установила присъствие в повече от 200 града в Китай и в чужбина и наема над 100 000 служители, според данни на нейния уебсайт.

Някои притежатели на доларови облигации с купон от 6,05% и падеж през 2025 г. заявиха в понеделник, че не са получили лихвените плащания с наближаване на 30-дневния гратисен период. На облигационния пазар това се дефинира като "събитие по неизпълнение", тъй като неплащането на лихвите по дадени облигации продължава за период от 30 последователни дни.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени