Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън обяви рязко повишаване на американските мита за китайски електромобили, чипове и минерали

Президентът на САЩ Джо Байдън представи във вторник пакет от мерки, включващ рязко повишаване на митата върху набор от китайски вносни стоки, включително електрически превозни средства, компютърни чипове и медицински продукти, рискувайки да изостри сблъсъка с Пекин в годината на президентските избори в опит да привлече гласоподавателите, които дават ниски оценки за икономическата му политика, съобщава Ройтерс.

Байдън ще запази митата, въведени от републиканския му предшественик Доналд Тръмп, като същевременно ще увеличи други, се посочва в изявление на Белият дом, в което се цитират "неприемливи рискове" за "икономическата сигурност" на САЩ, породени от това, което американската администрация счита за нечестни китайски практики, чрез които се наводняват световните пазари с евтини стоки.

Новите мерки засягат китайски вносни стоки на стойност 18 милиарда долара, включително стомана и алуминий, полупроводници, батерии, критични минерали, фотоволтаични клетки (за соларни панели) и кранове, посочи Белият дом.

Съединените щати са внесли стоки от Китай за 427 млрд. долара през 2023 г. и са изнесли към втората по сила световна икономика стоки за 148 млрд. долара, според данни на американската статистика. Това представлява все още огромен търговски дефицит, който е  в сила от десетилетия и се превръща във все по-чувствителна тема за Вашингтон.

"Китай използва същата схема, която е имал преди, за да подкрепи собствения си икономически растеж за сметка на другите, като продължава да инвестира, въпреки излишния китайски капацитет и наводняването на световните пазари с евтин износ поради нечестни практики", заяви икономическият  съветник на Белия дом - Лаел Брейнард, съобщава Ройтерс.

Tаблица със старите и новите мита за китайските стоки


Въпреки че стъпките на Байдън бяха в съответствие с мнението на Тръмп, че по-строгите търговски мерки са оправдани, демократът се прицели в опонента си на изборите през ноември. Белият дом заяви, че търговската сделка на Тръмп от 2020 г. с Китай не е увеличила американския износ, нито е повишила работните места в американското производство, като същевременно каза, че 10-процентните всеобхватни мита върху стоки от всички точки на произход, предложени от Тръмп, биха разочаровали съюзниците на САЩ и биха повишили цени. Тръмп предложи мита от 60 или повече процента за всички китайски стоки, напомня Ройтерс.

Представители на американската администрация казаха, че мерките им са "внимателно насочени", съчетани с вътрешни инвестиции, очертани съвместно с близки съюзници на САЩ, като те е малко вероятно да влошат инфлация, който вече разгневи гласоподавателите в страната и застраши кандидатурата на Байдън за преизбиране. Те също така омаловажаха риска от ответни мерки от страна на Пекин.

Анализатори обаче предупредиха, че търговският спор може да повиши разходите за електромобили като цяло, което ще навреди на целите на Байдън в областта на климата и целта му да създаде работни места в производството.

Байдън каза, че иска да спечели тази ера на конкуренция с Китай, но не и да започне търговска война, която може да навреди на взаимно зависимите икономики. През последните месеци той работи за облекчаване на напрежението в личните разговори с китайския президент Си Цзинпин.

Китай заяви, че митата са контрапродуктивни и рискуват да разпалят напрежението между двете най-големи икономики. По-всеобхватното налагане на мита от Тръмп по време на неговото президентство 2017-2021 г. постави началото на тарифна война с Китай, напомня Ройтерс.

Като част от дългоочакваната актуализация на тарифите, Байдън увеличи тарифите тази година съгласно раздел 301 от Търговския закон от 1974 г. от 25% на 100% за вноса на китайски електромобили, от 7,5% на 25% за литиево-йонни батерии за електромобили и други части за батерии и от 25% до 50% за фотоволтаичните клетки, използвани за производството на соларни панели. Тарифите за "някои" критични минерали ще бъдат повишени от 0% до 25%.

Митата за корабни кранове за пристанищата пък ще бъдат повишение до 25% от 0%, тези за спринцовки и игли ще се повишат от до 50%, а за някои лични предпазни средства (ЛПС), използвани в медицински заведения, ще се повишат до 25% от почти нулеви настоящи ставки. Недостигът на ЛПС, произведени предимно в Китай, възпрепятства реакцията на Съединените щати срещу коронавирусната пандемия преди няколко години.

Ще бъдат наложени още мита през 2025 г. и 2026 г. за полупроводници, чиято тарифна ставка ще се удвои до 50%, както и за литиево-йонни батерии, които не се използват в превозни средства, за графит и постоянни магнити, както и гумени медицински и хирургически ръкавици.

Стъпката, която Байдън обяви по-рано, за повишаване на митата върху някои продукти от стомана и алуминий от 0-7,5% на 25%, ще влезе в сила тази година, каза още Белият дом.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна