Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Високото кръвно налягане е най-честата причина за инфаркт на окото"

Д-р Иво Инджов: Инфарктът на окото е спешно състояние

Водещ офталмолог е гост в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата за запушване на ретиналната артерия

5
Д-р Иво Инджов - началник Отделение по очни болести в УМБАЛ "Лозенец"
Снимка: болница Лозенец

Инфаркт на окото - това е темата в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата"

Защо това състояние е спешно

Защо трябва веднага да се потърси офталмолог и кардиолог

Кои са стряскащите симптоми

Може ли да се достигне до пълна слепота

Как да пазим ретината си здрава? 

Слушайте епизода тук:

Гост по темата е:

👁‍🗨️ Д-р Иво Инджов - началник Отделение по очни болести в УМБАЛ "Лозенец"

Д-р Иво Инджов

От разговора ще научите:


👁‍🗨️ Защо инфарктът на окото е спешно състояние и как трябва да се реагира

👁‍🗨️ По какво пациентът ще разбере, че става дума за инфаркт на окото

👁‍🗨️ Коя част от окото е засегната и има ли външни белези, за това състояние

👁‍🗨️ Може ли да се засегнат едновременно и двете очи

👁‍🗨️ Каква е причината за това заболяване 

👁‍🗨️ Кои са рисковите групи пациенти

👁‍🗨️ С кои други заболявания е съчетан инфарктът на окото

👁‍🗨️ Как се лекува инфарктът на окото, има ли траен успех това лечение и в кои случаи

👁‍🗨️ В кои случаи може да има трайна загуба на зрението, заради инфаркт на окото

👁‍🗨️ Препоръки като начин за предпазване от това заболяване


"Голяма част от пациентите не са наясно с това състояние - инфаркт на окото и затова често идват късно при специалист, каза за БНР д-р Иво Инджов - началник Отделение по очни болести в УМБАЛ "Лозенец".

"Един човек на 100 хиляди души получава това състояние. В 2% от случаите може да се да се загуби зрението и на двете очи, вследствие на това заболяване, посочи д-р Инджов. И още:

"Инфаркт или инсулт на окото означава запушване на ствола или на някои от клоновете на централната ретинална артерия. Това е основният кръвоносен съд, който кръвоснабдява ретината, нервна структура чрез която окото ни възприема образа и оттам той достига до мозъка и ние осъзнаваме това, което виждаме. Като нервна тъкан тази структура е изключително чувствителна към кръвоснабдяването и към неговото прекъсване, съответно, поясни офталмологът.

"Инфарктът на окото е спешно състояние и затова е изключително важно още при първите симптоми пациентът да посети очен лекар. 

Основният симптом е безболезнено, рязко намаление или загуба на зрението на окото, като окото изглежда съвсем нормално, няма болка, няма зачервяване, човек изведнъж забелязва, че започва да не вижда.

Високото кръвно налягане е най-честата причина за инфаркт на окото. Около 1/3 от пациентите, които се явяват с това спешно състояние имат атеросклеротична болест

Предразполагащ фактор е наличието на диабет, състояния, които са свързани с повишена съсирваемост на кръвта, пушачи и като цяло мъжкият пол е по-засегнат. Най-рисковите групи са пациентите с тези болести, особено ако те не са контролирани. От там възниква това усложнение, изтъкна офталбологът.

По думите му, ако човек има късмета да пристигне навреме при лекар в първите часове, се извършва консултация при кардиолог и се прилага фибринолитично лечение. Целта е да се разбият тромбите, които запушват артерията, за да може да се възстанови кръвоснабдяването на ретината. В кабинета при нас в Отделение по очни болести в УМБАЛ "Лозенец" ние прилагаме интравенозно медикаменти, които разширяват кръвоносните съдове, прилагаме също масаж на очната ябълка, поясни д-р Инджов:

"Целта е да повишим рязко налягането в окото, след което рязко да декомпенсираме това налягане, като по този начин да предизвикаме изтласкване на тробма или ембола по периферията, тоест да бъде засегната по-малко част от ретината. 

Прогнозата на това състояние зависят от това дали е засегната по-малка или по-голяма част от ретината. Дали е засегната централната част на ретината - т.нар. макула или някой периферен клон. 

Можем да приложим и капки, които да намалят вътреочното налягане, като целта отново е да се предизвика "избутване" на ембола, за да бъде засегната по-малка част от ретината. Може да се приложи и хипервентилация на пациента, разказа д-р Инджов.

Той изтъкна, че при частично запушване може да има успешно лечение чрез тромболиза, ако пациентът пристигне навреме. Ако е пълно запушването трябва да се приложи лечението в рамките от един до четири часа, тогава може да има ефект. 

"Но има едни 15 % от хората, които са късметлии, защото имат анатомична особеност в кръвоснабдяването на ретината - т.нар. цилиоретинната артерия. 

Тази артерия води началото си не от офталмичната артерия, която върви по хода на зрителния нерв, а от хороидеята. В такива случа при запушване на централната ретинална артерия, тази малка цилиоретинната артерия все още кръвоснабдява макулната област, която ни дава най-ясното зрение и в такъв случай може да има запазване на централното зрение. 

До пълно ослепяване на окото може да достигне заради състояние, ако пациентът потърси специалист след седмици или месеци, заяви д-р Иво Инджов.

Д-р Иво Инджов, началник отделение по очни болести в УМБАЛ

Д-р Иво Инджов завършва Медицински университет – София през 2016г. Още като студент проявява интерес към офталмологията и започва да работи като доброволец в Очно отделение на УМБАЛ Аджъбадем Сити клиник – Токуда, където по-късно специализира. Взема специалност през 2020г, след което след спечелен конкурс започва работа като лекар и асистент към Медицински университет – София към базата на Очна клиника в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”. Специализира хирургия на преден и заден очен сегмент в Университетска болница Антверпен, Белгия. Редовно участва в научни конгреси и конференции. Член на European Society Of Cataract & Refractive Surgeons, Българско Дружество по Офталмология, European Society of Ophthalmology и др. Професионалните му интереси са насочени към оперативно лечение на катаракта, глаукома, както и възпалителни и съдови заболявания на ретината.


Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg


Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени