Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Групата Г-7 ще подкрепи плана на ЕС за замразените руски активи

Министрите на финансите от Групата на седемте големи демокрации (Г-7), които се срещат в Италия следващата седмица, ще подкрепят план на Европейския съюз за използване на приходите от замразени руски активи, за да подпомогнат военните усилия на Украйна, заяви официален представител на италианското министерство на финансите, предаде Ройтерс.

Италия, която е ротационен председател на Г-7, също така ще се опита да съживи международна сделка за споделяне на данъчните права на големи корпорации, която Съединените щати се мъчат да ратифицират в Конгреса, посочи още той на брифинг за медиите.

Групата Г-7 (САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Канада) замрази руски финансови активи на стойност около 300 млрд. долара скоро след началото на военната инвазия на Москва в Украйна през февруари 2022 г. Оттогава Европейският съюз и други страни от Г-7 обсъждат дали и как да използват средствата, за да помогнат на Украйна, напомня Ройтерс.

САЩ предложиха руските активи да бъдат иззети изцяло, но Европа се отказа, като се позова на рискове за еврото и от правни последици.

Изправен пред съпротивата на Европа, Вашингтон наскоро предложи използването на руските активи като обезпечение за предоставяне на заеми за Украйна.

Италианският неназован официален представител посочи, че Г-7 ще подкрепи линията на ЕС за използване на т.нар. "извънредните приходи" от замразените руски активи в полза на Украйна.

Срещата на финансовите лидери на Г-7 ще се проведе на 24-25 май в Стреза, Северна Италия.

Разговорите преди срещата са фокусирани върху използването на доходите от замразените от Запада руски активи, а не върху самите активи, отбеляза италианският представител, добавяйки, че всяко решение трябва да има подкрепата на ЕС и да стои на "солидна правна основа".

Италианският служител каза още, че финансовите ръководители ще извършат основната работа, целяща да даде възможност на правителствените ръководители на Г-7 да постигнат окончателно решение на среща на върха в южния италиански регион Пулия през юни.

В Стреза на 24 и 25 май ще бъдат обсъдени и търговските отношения с Китай, след като по-рано тази седмица САЩ обявиха рязко повишаване на митата върху вноса на редица китайски внос, въпреки че въпросът не е в официалния дневен ред на предстоящата среща, каза италианският представител.

Италия има резерви относно използването на митата като инструмент за натиск поради разрушителното им въздействие върху световната търговия.

Тъй като търговското примирие между САЩ и няколко европейски страни относно данъците върху дигиталните услуги трябва да изтече през юни, Италия ще насърчи последни преговори, за да предотврати провала на плановете за глобален минимален данък върху мултинационалните компании. Първият стълб на това споразумение има за цел да предостави на страните, в които големите компании правят бизнес, правата да облагат с данък корпоративни печалби за общо около 200 милиарда долара.

Според италианският служител, преговорите не са постигнали напредък преди срещата на Г-7 през следващата седмица.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна