Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на производството в Китай през април, но слаби продажби на дребно и инвестиции

Икономиката на Китай отбеляза смесено представяне през април с оглед на по-силно от очакваното нарастване на индустриалното производство, но при по-бавно повишение на продажбите на дребно, което е сигнал, че слабите потребителски нагласи натежават върху възстановяването на водещата азиатска икономика в началото на второто тримесечие.

Растежът на индустриалното производство се ускори през април до 6,7% на годишна база от 4,5% през март и при очаквания за по-умерено повишение с 5,5 на сто. Промишленото производство се разшири със 7,5% след повишение с 5,1 месец по-рано. За първите четири месеца на годината индустриалното производство се увеличи с 6,3 на сто спрямо същия период на 2023 г., показват данните на Националното статистическо бюро на Китай.

В същото време обаче продажбите на дребно нараснаха през април с по-скромните 2,3% спрямо година по-рано след растеж с 3,1% през март и пазарна прогноза за доста по-солидно увеличение с 3,8 на сто. Въпреки че това представлява растеж на търговията на дребно за 15-и пореден месец, данните за април са най-слабите от декември 2022 г. насам. За първите четири месеца на 2024 г. продажбите на дребно се повишиха с 4,1% спрямо същия период година по-рано.

Слабите данни за продажбите на дребно предполагат, че китайските власти ще се наложи да увеличат усилията за стимулиране на вътрешното потребление.

Икономиката на Китай показа смесени признаци на възстановяване през последните месеци, като през април износът се върна към растежа, но вътрешните нагласи продължават да изпитват проблеми от дълбокия спад в сектора на недвижимите имоти.

Това сякаш се потвърждава от данните за дълготрайните бизнес инвестиции, като за първите четири месеца на 2024 г. те се повишиха с 4,2% спрямо същия период година по-рано след повишение с 4,5% през първото тримесечие, докато осредните прогнози бяха за по-солидно нарастване с 4,6 на сто.

В същото време инвестициите в сектора на недвижимите имоти се свиха с цели 9,8% през периода януари - април след спад с 9,5% в рамките на първото тримесечие на годината. Бяха публикувани и данни показващи, че цените на жилищата в най-големите градове на Китай са се понижили през април - пореден знак, че настроенията в имотния сектор все още не са се променили.

В опит да съживи "болния" сектор на недвижимите имоти Китайската централна банка обяви в петък, че облекчава изискванията за имотното кредитиране.

Китайската народна банка намали за първи път минималната първоначална вноска за купувачи на жилище от 20 на 15%. Тя заяви, че също така ще премахне минималните лихвени проценти по ипотеките, позволявайки на китайските провинции "независимо да определят минималните търговски индивидуални жилищни заеми за първи и втори дом във всеки град под тяхна юрисдикция".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени