Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брест е трети във Франция и ще дебютира в ШЛ

Футболистите на Брест ликуват след победата в Тулуза.
Снимка: БТА

Брест си гарантира последната директна квота за Шампионската лига по футбол през френското първенство, след като "пиратите" се наложиха с 3:0 над Тулуза като гости в последния кръг и станаха недостижими на третото място.

Брест бе равен по точки с Лил, който обаче завърши 2:2 с Ница и ще играе в квалификациите на най-престижния клубен турнир.

Брест, за който до момента рекордното класиране в Лига 1 бе едва осмо място, бе в зоната на изпадащите при назначението на Ерик Рой за старши треньор през миналия сезон, но година по-късно един от отборите с най-малки бюджети във Франция, ще дебютира в Шампионската лига. Мехди Камара, Джордан Амави и Кени Лала бяха точни за Брест, който завършва сезона с 61 точки и 15 по-малко от гиганта Пари Сен Жермен.

Тулуза завърши годината на 11-о място.

Лил пък допусна гол секунди преди края на мача с Ница и ще се надява на класиране в Шампионската лига през квалификациите. Хакон Харалдсон и Бенжамен Андре бяха точни за домакините и заличиха гол на Гаетан Лаборде в десетата минута, но Джордан Лотомба се разписа в добавеното време и остави Лил на четвъртото място.

Така Ница спечели точка, която остави отбора на две пред Лион на петото място. Двата отбора ще играят в груповата фаза на Лига Европа, а намиращият се на седмо място Ланс ще бъде френският представител в Лигата на конференциите.

Шампионът Пари Сен Жермен пък надви с 2:0 Метц, който ще играе бараж за оставане във футболния елит на Франция. Килиан Мбапе бе оставен извън групата на столичани, като според различни медии той е прекарал уикенда на филмовия фестивал в Кан. 

Усман Дембеле, Витиня, Маркиньос, Фабиан Руис и Джанлуиджи Донарума също не играха за парижани, но те и Мбапе ще се завърнат за последния мач за сезона - за Купата на Франция на 25 май срещу Лион.

Пари Сен Жермен завърши сезона със 76 точки и 13 повече от втория Монако, който разгроми Нант с 4:0. От елита изпаднаха Лориен и Клермон, а на тяхно място ще играят Оксер и Анже. Метц ще брани елитния си статут срещу Сент Етиен, Родес или Париж ФК.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна