Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Желязков: Колективът е в основата на титлата на Левски

Желязков (вляво) и Антон по време на награждаването.
Снимка: БГНЕС

Страхотният колектив в Левски бе в основата на успехите ни. Това заяви старши треньорът на волейболния отбор при мъжете Николай Желязков, който днес бе отличен за Треньор на месец април в Пресклуб България, предаде БГНЕС. „Сините“ пък получиха награда за Отбор на месеца, след като станаха шампиони на България след победа над ЦСКА, а на пресконференцията и награждаването присъства и състезателят на столичани Венислав Антов.

„Наистина тази година отборът на Левски направи един невероятен сезон. Изключвайки това, което видяхте накрая – спечелването на шампионската титла, смятам, че отборът направи една огромна крачка напред. Минахме през много трудности – имахме много контузени състезатели, проблеми в тренировъчния процес. Имаше моменти, в които определени състезатели не даваха най-доброто от себе си. Това е силата на колектива, който тези момчета изградиха. Винаги сме били силни в индивидуалните спортове, но сме имали проблеми в колективните спортове. Страхотният колектив беше в основата на успешните игри, които момчетата показваха. Когато спечелиш първата титла, тя се помни винаги. Титлата беше „черешката на тортата“ за целия им положен труд през годините“, започна Желязков и продължи:

„В дългосрочен план много пъти това е неглижирано, но когато се съберат на едно място различни характери, овладяването на този процес зависи и от какво тесто си замесен. Отдадеността на тези момчета, които от първия ден, в който дойдох в Левски, повярваха в методите и начина на моята работа. Накараха ме да бъда по-голям професионалист. Надявам се да не сме тук за последен път заедно. Всичко за мен е минало, предстои следващият сезон, вече съм почнал да мисля за него. Надявам се да дадем най-доброто от себе си. От три възможни финала, играхме и в трите. Победихме Хебър за Суперкупата, бяхме абсолютно равностойни на Дея за Купата и надвихме ЦСКА за титлата. Със сигурност една шампионска титла дава нужния опит в тези състезатели, че вече са минали по целия този път. Това обаче задължава да работим още по-усилено, за да останем там, където сме. Предстоят промени в отбора, със сигурност ще бъде различен. Идеята в Левски продължава да бъде същата – да бъдат развивани състезатели от България. Ние няма как да си купим чужденци в националния отбор и Левски е един пример за това, което прави“.

Антов също акцентира върху колектива в отбора, който е бил в основата на успехите. „Направихме доста успешен сезон, въпреки трудностите, които имахме. В основата на тези успехи беше именно това, че успяхме да изградим много стабилен колектив. Всеки даде максимума от себе си и това ни доведе до два от три спечелени финала“.

Желязков бе категоричен, че за участието в Шампионска лига Левски ще разчита на младите си таланти, а няма да харчи средства за сериозно подсилване. „Политиката остава същата, имахме разговор с ръководството по тази тема. Шампионската лига е много сериозно състезание. Какъвто и бюджет да направим, много трудно е да победим италиански, полски или други големи отбори. Струват ли си няколко милиона, за да се спечелят няколко срещи? И да лишиш тези момчета от този турнир? Смисълът е тези момчета да си изиграят Шампионската лига, да натрупат опит за националния отбор. Аз така мисля. Там, където ние нямаме възможност да попълним отбора с момчета от школата, ще вземем такива състезатели, но идеята е да бъдат момчета от клуба“.

„Ще търсим класни попълнения. Тодор Скримов е един изключителен волейболист, дано да е жив и здрав, за да го използваме на 100%. Страхотен професионалист, попадение за отбора. Привлякохме в отбора Юли Фиркал, който е национал на Словакия, работил съм с него преди, ще се впише в състава. Трябва ни в селекцията до 1-2 състезатели. Стоил Палев и Виктор Жеков, това са двамата разпределители. Не искам под никаква форма да омаловажавам това, което свърши Хебър – но след като приключиха парите там, всичко свърши. Не е правилната формула, според мен. Това е моделът, това е пътят. На вас приятно ли ви е като си пуснете футболното дерби между Левски и ЦСКА и видите един българин? Аз директно превключвам канала. Това не е български спорт, след като не се дава шанс на нашите кадри“, заключи Желязков. 


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна