Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин отчете спад на петролното производство в Русия с 1,8%, но ръст на добива на газ с 8%

Руският президент Владимир Путин.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Владимир Путин заяви в понеделник, че руският добив на газ е нараснал с 8% през първите четири месеца на годината до 246,4 милиарда кубически метра, съобщава Ройтерс.

Говорейки на среща с високопоставени служители, посветена на енергийните въпроси, той също каза, че руският добив на петрол е намалял с 1,8% от началото на годината до момента до 195,7 милиона тона - спад, дължащ се до голяма степен на съкращения на производството по споразуменията в рамките на ОПЕК +.

На срещата присъстваха вицепремиерът Александър Новак, основният представител на Русия на срещите на ОПЕК +, министърът на енергетиката Сергей Цивилев, заместник-началникът на президентската администрация Максим Орешкин и ръководителят на газовия гигант "Газпром" Алексей Милер.

Милър отсъстваше от делегацията на Путин по време на разговорите на президента миналата седмица в Пекин, където не бяха публично обявени допълнителни двустранни споразумения за петрол и газ, напомня Ройтерс.

"Въпреки санкциите и значителната нестабилност на глобалните и регионалните енергийни пазари, местният горивно-енергиен комплекс се развива стабилно и се отварят нови експортни зони. И това, което е изключително важно и приоритетно за нас, е, че той надеждно и напълно задоволява вътрешните нужди. Икономиката на Русия расте, нуждите нарастват и те се задоволяват от горивно-енергийния комплекс", посочи Путин по време на срещата.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна