Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият македонски премиер Ковачевски подаде оставка като председател на СДСМ

Димитър Ковачевски
Снимка: БТА

Бившият македонски премиер Димитър Ковачевски подаде оставка от председателския пост на Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), съобщава БГНЕС.

В съответствие с устава на партията той инициира свикването на Конгреса на СДСМ с цел анализиране на изборните резултати и изразяване на доверие в партийните органи, избрани от Конгреса.

"На парламентарните и президентските избори СДСМ претърпя поражение, което ѝ нанася тежък удар не само от страна на гражданите, но и от страна на симпатизантите, както и някои от членовете на партията. 

Отговорност носим както аз, така и ръководството на партията, а също и всички назначени и избрани служители, включително всички партийни функционери на местно и централно ниво. В действителност никой не е лишен от отговорност", заяви Ковачевски.

Бившият премиер на Северна Македония призова победителите в изборите (ВМРО-ДПМНЕ) да продължат по пътя на евроинтеграцията и подчерта, че блокирането на пътя към Европа ще създаде етническо напрежение в страната.

ВМРО-ДПМНЕ нанесе тежка загуба на досега управляващия Социалдемократически съюз (СДСМ) на парламентарния вот, който се проведе на 8 май. Формацията на Християн Мицкоски спечели 58 мандата в 120-местния парламент срещу едва 18 за СДСМ.

Димитър Ковачевски управляваше Северна Македония в периода 16 януари 2022 - 28 януари 2024 г.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени