Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарските депутати одобриха по-строги мерки срещу чужди шпиони

Снимка: Ройтерс

Горната камара на швейцарския парламент подкрепи предложение за по-твърди мерки при изгонването на шпиони, в частност руски агенти, докато Берн се готви да домакинства голяма среща, имаща за цел да създаде път към мир в Украйна, предаде Ройтерс.

С 32 гласа "за" срещу 9 "против" късно снощи законодателите от горната камара подкрепиха текста за "системно изгонване на руски шпиони и други чуждестранни шпиони", който бе подкрепен от президента Виола Амхерд в обръщение към парламента.

"Чуждестранните държави трябва да почувстват, че Швейцария реагира на нарушенията на сигурността си и се защитава", каза Амхерд само две седмици преди правителството да приеме представители на десетки държави за мирни преговори за Украйна.

Амхерд заяви, че правителството иска последователно да прогони служители на разузнавания, чиято дейност застрашава сигурността на Швейцария или ролята ѝ на държава домакин, подчертавайки, че приетото предложение няма да доведе до автоматични решения.

Според Франциска Рот, депутат от лявоцентристката Социалдемократическа партия и привърженик на мярката, неутрална Швейцария е "магнит" за шпиони поради концентрацията на международни организации в страната.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна