Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ: Германия трябва да обмисли облекчаване на "дълговата спирачка"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия е изправена пред нарастващ натиск по отношение на разходите и правителството трябва да обмисли облекчаване на "дълговата спирачка", се посочва в доклад на Международния валутен фонд,  цитиран от Ройтерс.

Източници от немското финансово министерство обаче казаха, че подобен ход крие риск за подхранване на инфлацията.

Промяната на правилата на дълговата спирачка, която ограничава публичните дефицити на страната до 0,35% от брутния вътрешен продукт, ще изисква мнозинство от две трети в двете камари на германския парламент, напомня Ройтерс.

"Дълговата спирачка на Германия е поставена на сравнително затегнати ниво, така че годишният лимит на нетните заеми може да бъде облекчен с около един процентен пункт от БВП, като същевременно съотношението дълг/БВП все още се поддържа в низходяща тенденция", каза МВФ в своя доклад, като допълва, че това би позволило повече място за "много необходими" публични инвестиции.

През ноември 2023 г. решение на Конституционния съд на Германия доведе до дупка от 60 милиарда евро в публичните финанси и постави под въпрос правителствената финансова рамка.

Въпреки че реформирането на дълговата спирачка би облекчило фискалната консолидация, необходими са и реформи за намаляване на средносрочния натиск върху разходите и увеличаване на приходите, добави МВФ.

Дълговата спирачка е яростно защитавана от финансовия министър Кристиан Линднер. Според източници от финансовото министерство, препоръката на МВФ носят рискове.

"Реформирането на дълговата спирачка крие риск от повторно подхранване на инфлацията, която едва сега започна да спада", казаха източниците на Ройтерс, добавяйки, че по-високият дълг означава и по-високи лихвени разходи.

В своите прогнози за световната икономика, публикувани през април, МВФ намали оценката си за растежа на германския брутен вътрешен продукт до едва 0,2% през 2024 г., като за 2025 г. очаква постепенно възстановяване и растеж от 1,3%, воден от подобряване на потреблението през тази година, тъй като инфлацията продължава да намалява. Очаква се връщането към растеж постепенно да засили доверието, като допълнително подкрепи потреблението през 2025 г.

МВФ също така очаква частните инвестиции да се възстановят през 2025 г. на фона на подобреното търсене и умерената парична политика през 2024 г. и 2025 г. "В резултат на това растежът на БВП се очаква да се ускори до между 1,0% и 1,5% през периода 2025-26 г.", посочи Фондът.

В средносрочен план обаче се очаква бързото застаряване на населението да забави икономическия растеж и да засегне неблагоприятно публичните финанси. Тъй като все повече хора се пенсионират, а скорошните имиграционни вълни започват да отшумяват, годишният темп на растеж на населението в трудоспособна възраст на Германия се очаква да спадне с около 0,7 процентни пункта - най-силно спрямо всички останали страни членки на Г-7. Предвижда се тези неблагоприятни демографски данни да забавят годишния растеж на Германия до около 0,7% в средносрочен план, отбелязва МВФ.

Фондът също така каза, че средносрочните перспективи за растеж могат да бъдат подкрепени чрез увеличаване на публичните инвестиции, включително в зеления преход и цифровизацията.

За да стимулира допълнително производителността и предприемачеството, немското правителство трябва да задълбочи усилията си за намаляване на бюрокрацията и насърчаване на цифровизацията, съветва МВФ.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени