Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 29 юни до 6 юли в Двореца на културата в Перник

На фестивала In The Palace ще се състезават над 160 късометражни филма от цял свят

Снимка: inthepalace.com

21-вото издание на престижния Международен фестивал за късометражно кино In The Palace ще се проведе от 29 юни до 6 юли в Двореца на културата в Перник.

Все още е тайна филмът, който ще се прожектира на откриването, но ще има голяма изненада, съобщи пред БНР-Радио София Цанко директорът Цанко Василев.

В състезателната програма са селектирани 164 заглавия от целия свят. Над 80% от тях са европейски продукции, сред които и 11 български.

"Преди 21 години, когато тръгнахме, късометражното кино като формат и като жанр не съществуваше, беше популярно най-вече като студентско упражнение. За щастие показахме, че това е самостоятелна категория, чийто формат трябва да бъде оценяван и финансиран отделно. През изминалото време успяхме да окажем подкрепа на българското кино. От 2017 г. сме единственият фестивал у нас, който може да дава предложения за 7 категории на наградите Оскар (за късометражни ленти – б.ред), включително и за студентските Оскари."

Василев отбеляза, че и големите изкуства са ощетени откъм инфраструктура, но късото кино няма свой дом, за да може да отглежда публика. Затова и са толкова важни съответните фестивали и културни прояви.

Цанко Василев

Традиционно освен конкурсната програма, In The Palace ще представи питчинг форум Filmer Force Pitch с награден фонд от 10 000 лв., както и различни уъркшопи със специалисти в областта на кино индустрията.

В киното днес цензурата идва от счетоводителите, които изискват конкретни резултати, за да отпуснат бюджет за продукцията, допълни специалистът.

По отношение на качество българските кинопродукции не са конкурентни дори на балканските и на източноевропейските. Ние сме на дъното. Причината вероятно се крие в ниското ниво да подкрепа, включително и финансова.

Националният филмов център отпуска средства, но комисиите, които оценяват проектите, са същите, които дават становище за пълнометражното кино.

"Не можем да имаме доверие в тяхната експертиза и адекватност. Хората в комисиите често вземат решение на хартия, не знаят нищо за авторите и тяхната потентност, хващат се за нещо познато – продуцентски компании например. Това не води към истинност и конкурентност зад Калотина."

Чуйте повече в разговора на Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна