Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път Мексико избира президент между две дами

Клаудия Шейнбаум и Сочитъл Галвес
Снимка: Ройтерс

Мексиканските гласоподаватели се очаква да изберат днес първата си жена президент, което е ключов момент в проядената от престъпност страна, отдавна изпълнена с насилие и дискриминация по полов признак, коментира АФП.

Кандидатката на управляващата партия Клаудия Шейнбаум, бивш кмет на Мексико Сити и инженер по образование, има 17% преднина пред основната си съперничка – кандидатката на опозицията Сочитъл Галвес, малко преди вота.

Единственият мъж кандидат – центристът Хорхе Алварес Майнес, изостава далеч назад в сондажите.

Това означава, ако няма някаква голяма изненада, че почти сигурно жена за първи път ще оглави Мексико, където около 10 жени или момичета биват убивани всеки ден.

Тази перспектива мотивира други жени да успяват и да си казват "да, ти можеш", смята Бланка Соса, 31-годишна служителка в магазин в столицата на страната.

Тя очаква Шейнбаум да продължи "добрите неща", свършени от оттеглящия се ляв президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, сред които пенсии за възрастните и повишаване на минималната работна заплата.

Рикардо Санчес обаче планира да гласува за Галвес заради нейната "бизнес визия".

"Политиката на Лопес Обрадор да дава приоритет на бедните ще ни навреди на всички, така че всички да бъдем бедни и той да ни дава", казва 55-годишният бизнесмен в северния град Монтерей.

Шейнбаум (61 г.), която е с български произход, дължи популярността си до голяма степен на своя ментор Лопес Обрадор, който е с популярност над 60%, но има право само на един мандат.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна