Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху: Байдън е оповестил частичен вариант на мирния план за Газа

Бенямин Нетаняху
Снимка: АП/БТА

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху каза днес, че президентът на САЩ Джо Байдън, опитвайки се да прокара план за слагане край на войната в ивицата Газа, е оповестил само част от съдържанието му, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на израелски правителствен говорител.

"Бойните действия ще бъдат спрени с цел връщане на заложниците и след това ще продължим да обсъждаме останалите неща", цитира думите на Нетаняху израелският правителствен говорител Давид Менцер, което идва като потвърждение на отказа на Израел да спре напълно офанзивата си срещу "Хамас" преди движението да бъде унищожено.

Крайнодесен коалиционен партньор на премиера Нетаняху го обвини днес в опит да "прикрие нещо" от предложения от Байдън мирен план за ивицата Газа и заплаши да напусне правителството.

Израелският министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир каза пред парламентарната си фракция, че Нетаняху го е поканил да прочете предложения план, но сътрудниците на премиера на два пъти не са пожелали да му връчат документа. Според Бен-Гвир всеки подобен план трябва да включва свалянето на "Хамас" от власт в ивицата Газа.

Друг твърдолинеен член на кабинета - министърът на финансите Бецалел Смотрич, заплашил също да си подаде оставката, ако Израел приеме предложения план, заяви, че единственото, което може да се предприеме, е да се увеличи военния натиск върху "Хамас".

"Опасното предложение, за което говори президентът Байдън, беше направено от военния кабинет без правомощия и в разрез със закона и не е обвързващо за израелското правителство и израелската държава", каза Смотрич.

Вчера съветник на израелския премиер заяви:

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна