Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България излиза срещу Румъния в контрола

Националите играят тази вечер от 21:30 часа в БУкурещ.
Снимка: БТА

Националният отбор на България по футбол за мъже ще се изправи срещу Румъния в първата от двете си проверки в началото на месец юни. Срещата в Букурещ е тази вечер от 21:30 часа наше време и ще бъде предавана пряко по БНT 3.

Контролата ще бъде генерална репетиция на северните ни съседи за европейското първенство в Германия. Румънците са в група Е, където са още отборите на Белгия, Словакия и Украйна.

Нашите футболисти, водени от селекционера Илиан Илиев, ще изиграят първи мач, макар и неофициален, след дебютното издание на турнира FIFA Series в Баку, където победиха Танзания с 1:0 и направиха равенство 1:1 с домакините от Азербайджан през март.

Илиев няма да разчита на полузащитника на Лудогорец Ивайло Чочев и на вратаря на ЦСКА 1948 Даниел Наумов. В разширения списък с играчи попаднаха Ертан Томбак (Славия) и Серкан Юсеин (Крумовград), които са пред дебют за представителния тим. Впоследствие бяха извикани още капитанът на ЦСКА 1948 Радослав Кирилов и халфът на Черно море Васил Панайотов.

"За страх не можем да говорим, подхождаме с уважение, имаме със сигурност нашите аргументи. Идваме с мисълта да стане един хубав мач. Имаме две контролни срещи до Лига на нациите, играем срещу добър отбор, на който пожелаваме успех на Европейското първенство. Трябва да сме много концентрирани, в което не се съмнявам, че ще е така. Надяваме се всеки, който излезе утре, да знае, че това е сериозен мач, със сериозен противник, а тези, които не са с нас, може би ще осъзнаят, че са изпуснали нещо добро и не са тук", каза на вчерашната си пресконференция селекционерът на "трикольорите" Илиан Илиев.

В исторически план румънците имат два пъти повече победи от националите ни– 18 срещу 9, при 6 равенства. Головата разлика е 70:49 в полза на северните ни съседи.

Главен съдия на двубоя ще бъде турчинът Атила Караоглан с помощници неговите сънародници Джейхун Сесигюзел и Джевдет Комурчуоглу. Четвърти съдия е румънецът Мариан Александру Барбу.

След контролата с Румъния за България предстои още една приятелска среща – със Словения в Любляна на 8 юни. 

По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна