Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Microsoft и Google съкращават служители в бизнесите си за облачни услуги

Microsoft и Google съкращават служители в техните поделения за облачни услуги, съобщават CNBC и Business Insider.

Американският уебсайт за финансови и бизнес новини Business Insider цитира източници, запознати с въпроса, според които Microsoft Corporation ще уволни стотици свои служители, работещи в облачния бизнес на компанията Azure.

Според източници, засегнатите служители принадлежат към екипите на операторите и инженерите. Един от източниците уточни, че се смята, че 1500 души от операторския екип на Azure ще бъдат съкратени.

Още през 2023 г. технологичният гигант проведе масови съкращения, включващи до 10 000 служители, напомня Business Insider.

Междувременно CNBC съобщи, че и Google, която е собственост на Alphabet, съкращава най-малко 100 служители от няколко екипа в своя отдел за облачни услуги. Позовавайки се на вътрешна кореспонденция, CNBC посочва, че съкращенията засягат екипите по продажби, консултации, операции и инженеринг.

"Продължаваме да развиваме нашия бизнес, за да отговорим на приоритетите на нашите клиенти и предстоящите значителни възможности", заяви говорител на Google пред агенция Ройтерс, коментирайки информацията за съкращенията.

"Поддържаме нашия ангажимент да инвестираме в области, които са ключови за нашия бизнес и гарантират нашия дългосрочен успех", добави той.

Информацията е факт, след като базираният в Калифорния технологичен гигант освободи неуточнен брой служители в различни екипи през април с оглед на политиката на намаляване на разходите.

Google също така уволни стотици служители през януари след редица скорошни съкращения на работни места в технологичната и медийната индустрия, докато компаниите в сектора се борят с икономическата несигурност.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна