Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Африкански голмайстор е играл неправомерно за отбора си 11 години

Емилио Нсуе
Снимка: БТА

Голмайсторът на Купата на африканските нации Емилио Нсуе е играл неправомерно за тима на Екваториална Гвинея в продължение на цели 11 години, предаде Ройтерс, позовавайки се на документи на ФИФА, заради които той бе наказан за шест месеца.

34-годишният нападател, който е играл и за английските Бирмингам Сити и Мидълзбро, стана голмайстор на последното издание на турнира в Кот д'Ивоар, като тимът му се наложи сензационно над домакина в групите и стигна по осминафиналите. Но Нсуе не е трябвало да бъде на терена, реши Дисциплинарният комитет н понеделник. Емилио Нсуе е имал наказание и преди това заради невъзможност да играе за малката страна от Централна Африка, след като му е отказана промяна на националността. Но от Екваториална Гвинея продължават да го включват в отбора си въпреки решението на ФИФА.

Нсуе е роден в Палма де Майорка от испанска майка и баща от Екваториална Гвинея, като е играл за Испания в младежките отбори, включително и на Световно първенство до 20 години. Играчи, които са играли за една страна на младежко ниво, могат сменят националния тим, ако имат двойно гражданство. Но ФИФА е отказала да даде позволение на Нсуе, тъй като той е получил паспорт от Екваториална Гвинея, едва след като е играл за младежкия тим на Испания. Нападателят е играл за африканския тим на световните квалификации през 2018 и 2022 година, както и на три Купи на африканските нации.

Световната централа лиши тима на Екваториална Гвинея от шестте точки, които отборът спечели на световните квалификации през месец ноември. Нсуе вкара победните голове и в двете срещи срещу тимовете на Намибия и Либерия. 


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна