Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на апартаментите в Румъния с исторически връх, най-скъпо е в Клуж-Напока

Снимка: БНР архив

Цените на апартаментите в Румъния достигнаха исторически връх, съобщава Диджи24, цитирана от БТА. Нивото е с над 11 процента по-високо от същия период на миналата година, показват данните на първия и най-голям сайт с обяви за недвижими имоти в северната ни съседка.

В Румъния се отчита устойчив ръст на цените на новите жилища в големите градове, като единственото изключение е Яш. 

Клуж-Напока остава най-скъпият град в Румъния. Средната цена там достигна 2753 евро на квадратен метър след 10-процентен растеж през последната година. 

Брашов затвърждава позицията си на втория най-скъп град в страната на жилищния пазар. Там цените на апартаментите са се повишили с почти 19%, до 1907 евро за квадратен метър. При новите апартаменти средната цена достига 2224 евро на квадратен метър.

В Букурещ средната цена на квадратен метър достига 1723 евро, което е с над 11 на сто над нивото отпреди година. Ново максимално ниво бе достигнато и в сегмента на старите апартаменти от 1705 евро за кв.м. 

Подобна е тенденцията и на пазара на недвижими имоти в Констанца. Там средната цена се е покачила до 1656 евро за квадратен метър.

Тимишоара е градът, в който са поскъпнали новите апартаменти. След ръст от близо 22 процента през последните 12 месеца и 4 на сто през последните 30 дни, средната цена в този сегмент достигна 1960 евро на квадратен метър. Тимишоара обаче има най-достъпните стари апартаменти сред големите градове, въпреки че те са поскъпнали със 7% процента през последната година. Те струват средно 1568 евро на квадратен метър.

Окръжният център с най-евтини апартаменти остава Яш. Средната цена на жилищата там е 1590 евро на квадратен метър. Изненадващо малка е разликата между цената на новите и старите жилища - само 13 евро на квадратен метър. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна