Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът смята, че има шанс да се върне на работа: Ако "всичко премине добре, ще се завърна в края на юни – началото на юли"

Роберт Фицо направи видеообръщение, наречено "Прощавам и предупреждавам"

Кадър от видеообръщението на словашкия премиер Роберт Фицо - 5 юни 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Словашкият премиер Роберт Фицо направи видеообръщение за първи път след покушението срещу него, при което беше тежко ранен. 14-минутното видео във Фейсбук, което има и английски субтитри, е озаглавено "Прощавам и предупреждавам", съобщава БГНЕС.

Фицо каза, че прощава на 71-годишния Юрай Чинтула, който го простреля с четири куршума на 15 май в Хандлова:

"Време е аз да направя първата крачка и това е прошката. Не изпитвам омраза към непознатия, който ме застреля. Няма да предприема активни правни действия срещу него или да търся обезщетение. Прощавам му и го оставям да разбере какво е направил и защо го е направил в собствената си глава.

В крайна сметка е очевидно, че той е бил само пратеник на злото и политическата омраза, която политически неуспешната и разочарована опозиция разви в Словакия до неуправляеми размери", каза премиерът и изрази надежда, че ще може да се върне на работа в края на юни или началото на юли.

Във видеото Роберт Фицо седи на стол, облечен в светла риза и е значително по-слаб отпреди покушението. Той похвали и благодари на медицинския екип в Банска Бистрица.

Премиерът отправи нападки към "антиправителствени" медии и неправителствени организации и ги обвини, че омаловажават опита за покушение срещу него:

"На 15 май активист на словашката опозиция се опита да ме убие заради политическите ми възгледи. Те казват, че това е атака от самотен луд човек, че няма връзки между него и опозицията, че увреждането на здравето ми не е сериозно. Винаги съм пазил личния си живот, така че дори и сега ще се огранича само да заявя, че нападението причини сериозни увреждания на здравето ми, повторни операции, много болка и страдание", заяви Роберт Фицо.

И още: "Вече няколко месеца публично съобщавам, че вероятността от убийство на политик от правителството в Словакия се приближава до 100%. Казах го публично в медиите и на пресконференции, казах го на всички посланици на страните от ЕС и НАТО в Словакия, отворих темата и на няколко двустранни срещи с моите партньори".

"Преди няколко седмици на заседание на кабинета дори помолих министрите да не влизат в тълпата. Моят политически опит от 32 години ме предупреди", добави Фицо.

Отношението към Украйна няма да се промени -  министър-председателят на Словакия посочи, че отказва да предостави военна помощ от държавни ресурси и предпочита "мира пред войната". Според него войната в Украйна е гарантирала едностранчивото мнение - "който не подкрепя Украйна е наричан руски агент".

Фицо разкритикува Партията на европейските социалисти (ПЕС), която миналата година изключи словашките партии "Смер" и "Хлас" именно заради позицията им за Украйна, след като те съставиха коалиционно правителство.

"Опозицията срещу политик, с когото не сте съгласни, не се разрешава, като го застреляте. Обратно. Бих искал да изразя вярата си, че цялата болка, през която преминах и през която преминавам, ще послужи за нещо добро", каза още Роберт Фицо. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна