Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна преговаря с чужди притежатели на облигации за преструктуриране на дълг за $20 млрд.

Снимка: Ройтерс

Група международни кредитори започнаха "закрити" преговори с Украйна тази седмица, които да предотвратят страната да не обслужи дълг за 20 млрд. долара, докато се бори с руската военна инвазия, съобщава Блумбърг.

Група притежатели на облигации от комитет на кредиторите започнаха преговори с правителството по неразкрити споразумения, според лица, запознати пряко с въпроса.

Споразуменията ще позволят на правителството да споделя непублична информация, за да улесни дискусиите, каза един от източниците. Друг посочи, че притежателите на облигации и Украйна са в ограничени дискусии като част от период на консултации за започване на преговорен процес.

"Ограничено" в контекста на преговорите за преструктуриране на дълг обикновено се отнася до разговори, които са обхванати от изисквания за неразкриване, както и временни търговски ограничения, тъй като обсъжданите теми могат да са чувствителни за пазара, отбелязва Блумбърг.

Групата кредитори беше сформирана за първи път през април, но плащанията по неизплатените международни облигации на Украйна бяха спрени за повече от две години, след като Русия нападна своята съседка, като това стана факт след споразумение с притежателите на облигации. Мораториумът, за който двете страни се договориха тогава, изтича през август, което повишава залозите за бързо постигане на сделка.

Представители на комитета на облигационерите отказаха коментар. Говорител на украинското финансово министерство също отказа коментар. МВФ не е пряка страна в преговорите с притежателите на облигации, но неговият говорител Джули Козак каза вчера във Вашингтон, че такива преговори вървят.

МВФ заяви в четвъртък, че преговорите между Украйна и притежателите на облигации вървят по план, като добави, че икономическите перспективи за остатъка от годината остават много несигурни, тъй като войната продължава. В рамките на програмата на МВФ за 15,6 милиарда долара Украйна заяви, че има за цел да завърши третирането на дълга с частните кредитори не по-късно от средата на 2024 г.

Доларовите облигации на страната с падеж през 2035 г. се търгуваха по 27,63 цента за долар, докато облигациите с падеж през 2026 г. бяха най-добре представилите се на развиващите се пазари през днешната търговия в Лондон, според данни на Блумбърг.

Украйна също разполага с т.нар. "БВП гаранции" за книжата с падеж през 2041 г., чиито плащания са свързани с икономическия растеж и които се търгуваха по 51,70 цента за долар.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна