Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард: ЕЦБ трябва да извърви дълъг път в борбата с инфлацията

Кристин Лагард говори на пресконференцията след заседанието на Управителния съвет на ЕЦБ във Франкфурт на Майн, Германия, 27 октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка все още е далеч от победата над инфлацията и трябва да продължи да възпира икономическия растеж, заяви председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард в редакционна статия в няколко европейски вестника, предаде Ройтерс.

В четвъртък ЕЦБ намали лихвените проценти от рекордно високи нива за пръв път от 2019 г. насам, но се въздържа да обещае още облекчения след поредица от разочароващи данни за заплатите и инфлацията през последните седмици, отбелязва агенцията.

"Все още има дълъг път, докато инфлацията бъде изтеглена от икономиката. Това няма да бъде съвсем гладко пътуване и въпреки постигнатия напредък, борбата срещу инфлацията не е свършила", посочи Лагард в материал, публикуван в няколко европейски вестника, включително финландския Keskisuomalainen.

Докато в четвъртък след края на заседанието на ЕЦБ Лагард каза, че има голяма вероятност намаляването на лихвите да не е само еднократно, а началото на процес, в петък тя изглежда зае по-предпазлива позиция.

"Все още трябва да държим крака си на спирачката за известно време, дори и да не натискаме толкова силно, колкото преди. Следователно лихвените проценти ще трябва да останат рестриктивни толкова дълго, колкото е необходимо, за да се осигури трайна ценова стабилност", посочи тя.

"Бъдещите ни решения за лихвените проценти ще зависят от това дали инфлацията се доближава до нашето целево ниво от 2% достатъчно бързо, дали общият ценови натиск ще отслабне и дали нашата парична политика ще продължи да бъде ефективна за ограничаване на инфлацията“, отбеляза още Лагард.

Докато повечето членове на централната банка отказаха да обсъдят следващия политически ход на ЕЦБ, те почти изключиха намаляването на лихвите през юли.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна