Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чеферин не вижда конкретни заплахи за сигурността на Евро 2024

Александър Чеферин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на УЕФА Александър Чеферин не вижда конкретни заплахи за сигурността на започващото в петък, 14 юни,  Евро 2024 в Германия, но е загрижен за геополитическата ситуация като цяло.

"Нямаме никакви конкретни проблеми със сигурността. Но проблемът със сигурността за мен е сложната геополитическа ситуация в света", каза Чеферин в интервю за ДПА.

"Все повече насилие. Все повече агресия. По принцип ситуацията в света не е идеална", добави той.

Чеферин каза, че именно заради геополитическата обстановка е добре, че европейското първенство отново ще се проведе в една страна, а не из целия континент, както бе през 2021 година.

"За нас е много по-лесно да работим с една полиция и една тайна служба в една страна, в сравнение с турнир в повече страни. Винаги е предизвикателство да се организира голямо събитие като Европейско първенство, поради повишените съображения за безопасност и сигурност. В този аспект вероятно е по-голямо предизвикателство от организирането на Олимпийските игри.

Ние работим добре с германските власти. Посетих министъра на вътрешните работи Нанси Фезер в Берлин и говорихме преди няколко пъти. Всички си сътрудничат", каза още Чеферин.

Германските политици обещаха, че турнирът ще бъде възможно най-безопасен за всички, като Нанси Фезер разкри през уикенда, че 22 000 полицаи ще работят само за европейското първенство всеки ден.

Фезер също така каза на германците и посетителите да отидат и да се насладят на турнира, като Чеферин се съгласи, защото „футболът е едно от малкото неща, които все още могат да обединяват хората.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна