Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вилроа дьо Гало: Франция се нуждае от яснота около бюджетната стратегия след предсрочните избори

Брюно льо Мер: Франция ще бъде потопена в дългова криза, ако крайната десница на Марин льо Пен спечели изборите

Франсоа Вилроа дьо Гало, шеф на Френската централна банка и член на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция се нуждае от бърза яснота относно бюджетната стратегия за страната след приключването на предсрочните парламентарни избори, заяви в сряда шефът на Френската централна банка и важен члена на УС на ЕС - Франсоа Вилроа дьо Гало.

От началото на седмицата френските облигации и акции се представиха по-слабо от тези на другите европейски пазари, след като президентът Еманюел Макрон насрочи изненадващо предсрочни парламентарни избори за края на месеца. Шокиращият ход на Макрон дойде, след като френската крайна десница разби собствената му партия на европейските избори миналия уикенд, напомня Ройтерс.

Междувременно правителството на Макрон беше подложено на натиск от кредитните рейтингови агенции, МВФ и националния фискален наблюдател да опише в подробности бюджетните съкращения, планирани тази и следващата година, за да се намали нарастващият публичен дефицит. Тези съкращения на разходите обаче вече са под въпрос.

"Смятам, че е важно, че какъвто и да е резултатът от това гласуване, Франция да може бързо да изясни икономическата си стратегия и по-специално бюджетната си стратегия", посочи Дьо Гало пред френската радиостанция Radio Classique, съобщава Ройтерс.

"Това, което казахме в нашата перспектива, е, че инфлацията във Франция трябва да падне под 2% от началото на следващата година и дори може да достигне средно 1,7% през 2025 г.", добави той.

По-рано тази седмица Централната банка на Франция понижи прогнозите си за икономическия растеж за 2025 г. и 2026 г. поради обявените от настоящото правителство мерки за "затягане на коланите", като същевременно запази прогнозата си за тази година за нарастване на БВП с 0,8%.

"Банката на Франция няма работа да коментира или спекулира с политиката, но преди обявяването на разпускането на парламента  ние вече казвахме, че има големи рискове за нашите прогнози", посочи Вилроа дьо Гало пред френското радио.

Проучване тази седмица прогнозира, че крайнодесният "Национален сбор" на Марин льо Пен ще излезе от вота като доминираща партия в Долната камара на френския парламент.

Въпреки че партиите все още не са обявили своите платформи преди предсрочните избори, плановете на "Националния сбор" вероятно ще бъде "изключително скъпи" за публичните финанси, съдейки по предложенията от последните парламентарни избори през 2022 г., отбелязва Ройтерс.

Часове по-рано финансовият министър Брюно льо Мер предупреди, че Франция ще бъде потопена в дългова криза, подобна на тази, предизвикана в Обединеното кралство преди две години, ако крайнодесният лидер Марин льо Пен спечели парламентарните избори, насрочени за края на месеца, и след това изпълни икономическата си програма, предаде Блумбърг.

Той каза на събитие в бившия си избирателен район в Северна Франция, че политиките, които партията "Националния сбор" е подкрепяла в миналото - като намаляване на данъците върху продажбите и намаляване на възрастта за пенсиониране - ще струват стотици милиарди евро.

"Във Франция е възможна дългова криза, възможен е сценарият на Лиз Тръс“, каза той, имайки предвид бившия премиер на Обединеното кралство, чийто кратък мандат предизвика разпродажба на британски държавни облигации.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна