Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Apple изпревари Microsoft като най-високо оценената компания в света

Снимка: Алами/Ройтерс

Apple отново се превърна в най-високо оценената компания в света в началото на търговията на Уолстрийт в сряда, детронирайки Microsoft от първото място, тъй като производителят на iPhone продължи напред в надпреварата за доминиране на технологиите с изкуствен интелект (ИИ или AI), съобщава Ройтерс.

Към 18.00 часа българско време акциите на Apple поскъпват с повече от 5% до рекордните над 217 долар за една акция, с което пазарната капитализация на компанията достигна близо 3,30 трлн. долара. В същото време пазарната капитализация на Microsoft възлиза на около 3,24 трлн. долара, въпреки че и нейните акции се търгуват в рекордни нива над 438 долара за една акция, но поскъпват в рамките на днешната търговия с по-скромните 1,3%.

По този начин пазарната капитализация на Apple надвиши тази на досегашния лидер Microsoft за пръв път от пет месеца насам.

Графика на Apple (в долари за акция)


Ръстът на акциите на всички фондови борси на Уолстрийт идва на фона на оповестените по-рано днес данни за по-рязко от очакванията охлаждане на инфлацията в САЩ през май.

Днешното ново възходящо рали на акции на Apple след тяхното вчерашно поскъпване с цели 7% само ден, след като компанията представи набор от функции с активиран ИИ (AI) и софтуерни подобрения за своите устройства - ход, който според няколко анализатори ще засили продажбите на iPhone.

На годишната конференция за разработчици на Apple в понеделник ръководителите, включително главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук, рекламираха как гласовият асистент Siri ще може да взаимодейства със съобщения, имейли, календар, както и приложения на трети страни.

"Всички тези въпроси относно изоставането на Apple от гледна точка на AI технологията получиха отговор на Световната конференция на разработчиците", посочи пред Ройтерс Майкъл Джеймс, управляващ директор на търговията с акции в Wedbush Securities в Лос Анджелис.

"Някои от спецификите относно възможностите на AI, които ще бъдат интегрирани в предстоящите iPhone, дадоха ясно да се разбере, че очевидно ще има търсене на значителен цикъл на надграждане", добави той.

Досега технологичният гигант изоставаше от конкуренти като Microsoft и компанията-майка на Google - Alphabet в горещата област на изкуствения интелект, което беше причина акциите на Apple да се представят по-слабо в началото на годината от тези на конкурентите.

Някои от опасенията относно слабото представяне на акциите обаче намаляха, след като Apple надмина пазарните очаквания за тримесечни финансови резултати и направените прогнози през май, като същевременно обяви и рекорден план за обратно изкупуване на свои акции на стойност 110 милиарда долара.

Акциите на Apple са се повишили с около 13% досега през 2024 г., докато тези Microsoft - с около 16%, а на Alphabet - с почти 28%.

Графика на Microsoft (в долари за акция)


Акциите на лидера в производството на чипове с изкуствен интелект Nvidia, който за кратко изпревари пазарната капитализация на Apple миналата седмица, пък скочиха от началото на 2024 г. с колосалните 154%, което позволи и на Nvidia да достигне пазарна капитализация над прага от 3 трлн. долара (около 3,11 трлн. долара към този момент).

Tesla е единствената друга компания от т.нар. "Великолепната седморка", която се представи по-зле от Apple тази година, като нейните акции бележат спад от около 30 на сто.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна