Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Ще има правителство, няма да съм премиер

Брифинг в централата на ГЕРБ, 13 юни 2024 г.
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще направи всичко възможно България да има правителство, без той да е кандидат за премиер. Той заяви това на пресконференция - първа след изборите 2 в 1 на 9 юни, на която представи своя анализ на резултатите от вота.

"Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ, защото заслужава. Аз няма да се кандидатирам за премиер, просто за да можем да успокоим възможностите за преговори", заяви той.

Партията ще направи преговорен екип, за да обсъдят с останалите в 50-ото НС стъпките за сформиране на кабинет. Екипът ще се състои от Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева, каза Борисов:

"Понеже те много обичаха да говорят за умните и красивите, че нашето е по-умно и по-красиво. И Деница ги би, и Теменужка ги би. Показателна е и моята битка с Асен Василев".

"От понеделник ще се свържем и ще поканим лидерите на всички партии, защото темите са две - правителство и парламент".

Правителство може да се състави единствено с първия мандат, категоричен бе Борисов, който подчерта, че бившият еврокомисар Мария Габриел няма да е част от такъв кабинет.

"Единственият шанс да има правителство е всеки да превъзмогне егото си и да се състави експертен кабинет. Той трябва да е доминиран във важните министерства от ГЕРБ, особено премиер, външен министър и отбрана. Това дават резултатите", каза още Борисов, според когото е време за държавници, а не за самохвалство или егонцентрици.

"Избирателната система за мен е несправедлива. Има градове, в които стават депутати с 400 или 300 гласа, а с по 5-6000 не е избран човек, примерно от нашата партия. Това преразпределение получава този резултат.

"Над 10%-11% за двата избора разлика, в други години, нормалните години, означаваше абсолютно мнозинство. Най-тежката битка, която сме водили с БСП, бяхме с 33% някъде, БСП - 27. Това се водеше категорична победа! И задължително се правеше правителство. Сега сме над 11%, виждате разпределението в общините, и си задаваме въпроса: "Ще има ли правителство?".

"Много са ми интересни колегите, особено от по-малките партии, които още в първия ден бързат да кажат, че няма да участват в правителство, и второ, че трябва да има правителство. В едно и също изречение! Да кажат, че са паднали, но ще поведат народа на революция. И че те могат да говорят от името на народа, но победителят не може. Добре, ние не го и правим", посочи лидерът на ГЕРБ.

Според Борисов Радев е бил прав, че "черният пиар" е отблъснал избиратели:

"Гледахме се по билбордове. Бяха сложили, още стои, билборд: Денков, Борисов или Делян. И народът отговори! Сега може би остава да напишат: първи, втори, трети".

"След като се разделихме в парламента, аз нямам нито един телефонен разговор, нито една среща с Делян Пеевски. Всеки си отиде по районите и се бихме. Стига се физически бой между нашите избиратели. В същото време в центъра на София се прокламираше точно обратно. Не е почтено и не е правилно".

Борисов не е на мнение, че президентът Радев готви нов проект:

"В последните 3 години огромна част от времето бяха номинирани от него правителства. С неговата благословия Стефан Янев, ПП, Кирил, Асен, Денков като служебни министри направиха партии и участваха. Ние знаем, видяхме и си спомняме министрите, които излъчваше. Сега не може да се преборят за Бойко Рашков в Перник".

Според Борисов, управлението на кмета Терзиев в София е "пълна катастрофа за града" с изключение на темите, по които работят заедно с ГЕРБ и на метрото.

Преди ден Централната избирателна комисия прие решението, с което разпредели мандатите между партиите, които участваха в евровота.

ГЕРБ-СДС ще бъде представен от петима евродепутати, ДПС от трима, ПП-ДБ също от трима. И партия "Възраждане" изпраща трима депутати в Европейския парламент. БСП ще има двама евродепутати, а ИТН един.

Днес Комисията се очаква да обяви решението си за резултатите от предсрочния парламентарен вот като брой получени гласове и разпределени мандати между 7-те партии и коалиции, които влизат в 50-тото Народно събрание. В неделя пък се очаква ЦИК да обяви имената на новите 240 депутати.

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна