Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания наложи първите санкции върху руския сенчест флот от петролни танкери

Петролен танкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обединеното кралство обяви нови широкообхватни санкции срещу Русия, включително първи опит за ограничаване на "сенчестата" флотилия от танкери, транспортиращи руски петрола, както и върху и ключова, базирана в Москва застрахователна компания, съобщава Блумбърг.

Мерките са насочени към четири петролни танкера, които помагат на Русия да избегне западните санкции, както и по отношение на Ingosstrakh Insurance Co., важен застрахователен доставчик на покритие срещу рискове, включващи петролни разливи или сблъсъци.

Общо 50 юридически и физически лица бяха идентифицирани в допълнителния санкционен списък, определен от правителството на Обединеното кралство, което заяви, че се стреми да прекрати финансирането на войната в Украйна.

Санкциите също така са насочени срещу доставчици на боеприпаси, машини и логистика за руската армия, включително организации, базирани в Китай, Израел, Киргизстан и Турция, заедно с кораби, които транспортират военни стоки от Северна Корея до Русия.

Новият санкционен пакет е насочен и към Московската фондова борса, в координация с аналогичните санкции, наложени в сряда от страна на САЩ. Британският ход следва подобни действия от страна на САЩ и предстоящи ограничения на Европейския съюз, като Обединеното кралство каза, че стъпките са предприети в координация с другите държави от Групата Г-7.

Преди месец агенция Блумбърг съобщи, че ЕС също е предложи санкциониране на около дузина кораби, които допринасят за способността на Русия да поддържа войната си срещу Украйна. Предложените мерки, ако бъдат одобрени от държавите членки на съюза, биха забранили на 11 кораба достъп до пристанищата на ЕС и зоните за заставане на котва и биха усложнили логистиката на тяхното опериране, като им забранят да използват европейски компании за голям набор от услуги.

Усилията на Г-7 са насочени към ограничаване на способността на Москва да заобиколи тавана на цените на руския петрол чрез използването на "сенчест" флот и да ограничи дейността на плавателни съдове, участващи в транспортирането на стоки, генериращи приходи за руската военна машина, особено в санкционирани сектори.

Съюзниците също така разкриват мерки за по-добро прилагане на търговските ограничения върху артикули, открити в руски оръжия или необходими за производството им, съсредоточавайки се особено върху банките, които позволяват трансакции, и върху чуждестранните фирми, участващи в търговията, отбелязва Блумбърг.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени