Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски представя новото правителство на РСМ на 18 юни

Съставът на новото правителство на Република Северна Македония и програмата за работата му ще бъдат внесени в парламента на страната на 18 юни, съобщи мандатоносителят Християн Мицкоски, цитиран от БТА.

В бъдещото правителство ще има представители на коалицията "Вашата Македония", водена от ВМРО-ДПМНЕ, коалицията от албански партии ВЛЕН и Движението ЗНАМ, с които от ВМРО-ДПМНЕ водят преговори от деня след изборите. 

В неделя Изпълнителният и Централният комитет на ВМРО-ДПМНЕ ще проведат заседания, на които Мицкоски ще представи кадровите решения за бъдещи министри с техните биографии, а той очаква двата органа да утвърдят министрите от ВМРО-ДПМНЕ. По думите му имената на бъдещите министри от ВЛЕН и ЗНАМ ще бъдат утвърдени от съответните органи на коалиционните партньори на ВМРО-ДПМНЕ.

"В парламента т. нар. коалиция "Европейски фронт" (водена от ДСИ) ще бъде в опозиция, както и коалицията "За европейско бъдеще", водена от СДСМ, и политическа партия "Левица". И с това второто обещание ДСИ да отиде в опозиция, което дадохме преди изборите, ще бъде изпълнено.

Първото обещание беше нова структура на правителството, а третото - инвестиция от 400 до 450 милиона евро в производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, македонската общественост ще види на 25 юни", заяви Мицкоски, който посочи, че всяка седмица от ВМРО-ДПМНЕ ще дават по едно обещание и планират "много интензивен график от дейности през първите 100 дни". 

За закона за промяна на структурата на правителството, който изисква мнозинство от две трети (80 депутати) в парламента на Северна Македония, ВМРО-ДПМНЕ осигури подкрепа на  88 депутати, част от които от "Европейски фронт", водена от ДСИ, след разговори, на които е било взето решение за създаване на извънредна комисия, водена от ДСИ, която ще наблюдава за етническото съотношение при назначенията в институциите.

От СДСМ и "Левица" коментираха случилото се като "оформяне на широка коалиция на ВМРО-ДПМНЕ с партията на Али Ахмети". В коментар на ситуацията Мицкоски заяви, че е потърсил разговори за подкрепа на закона и от СДСМ и от "Левица", които не са се отзовали, а за закона са гласували само депутати, които не са от ДСИ, а от останалите партньори в рамките на коалицията "Европейски фронт".

В новото правителство на Република Северна Македония ще има четири нови министерства, а в отговор на въпрос това не противоречи ли на обещанието му за намаляване с 10 процента на администрацията, Мицкоски заяви, че така "намаляването в администрацията ще бъде по-голямо".

"Няма да има повече организационни или т.нар. икономически директори в здравните институции в цялата държава, което ще намали администрацията със стотина чиновници. При сформирането на управителните съвети се разбрахме те да бъдат намалени с 20 на сто в сравнение с досегашните.

Следващата стъпка е премахване на длъжността заместник (директор), а за намаляване на броя на депутатите в парламента от 120 на 90 е необходимо отваряне на конституцията", заяви Мицкоски. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени