Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министър Красимир Якимов:

България – разпознаваема дестинация за иновативни бизнес проекти и ИТ

"България е разпознаваема ИТ дестинация и предвидимо място за реализация на иновативни бизнес проекти. Като член на най-голямата мрежа за международно сътрудничество в областта на иновациите и научните изследвания (Инициативата ЕВРИКА), страната ни е надежден партньор и успешно допринася за развитие на иновационната политика, повишаване на технологичното ниво на предприятията и икономическия растеж".

Това заяви заместник-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов на Глобалната среща на върха на инициативата ЕВРИКА в Истанбул. Той участва в министерския панел на форума „Перспектива и прозрения за устойчиви иновации“.

Тази година инициативата се провежда под мотото: „Изграждане на мостове за глобални предизвикателства“ и акцентира върху темите за зелената и цифровата трансформация.

„България има добре развита дигитална и комуникационна инфраструктура, което й осигурява ключово предимство и я позиционира като предпочитано място за развитие на иновационните технологии“, каза зам.-министър Якимов.

Той подчерта, че Министерството на иновациите и растежа чрез финансовите инструменти, които управлява, програмите с европейско финансиране, Фонда на фондовете и Българската банка за развитие, подкрепя предприемаческите инициативи на българските компании и стартъпи, като им осигурява финансиране и първоначален капитал.

Якимов заяви още, че министерството насърчава зеления преход чрез реално прилагане на устойчиви политики, една от които е изработената от МИР Иновационната стратегия за интелигентна специализация. Сред приоритетните области в нея е и развитието на чистите технологии, както и кръговата и нисковъглеродна икономика.

„Финансовият инструмент, който подкрепя стратегията, е Програмата „Изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ с бюджет 2.14 млрд. лв.“, каза зам.-министърът. По думите му, чрез нея се осигурява финансова подкрепа за иновации и трансфер на знания и технологии в областите на европейските вериги за стойност.

Участниците от различни държави се запознаха с най-новите тенденции и добри практики в областта на научните изследвания и иновациите. Бяха връчени и наградите за иновации Еврика на успешни проекти, подкрепени в рамките на инициативата. Участие в събитието взеха още представители на София Тех Парк, Българската академия на науките и др.

В рамките на форума зам.-министър Якимов проведе и двустранна среща със зам.-министъра на индустрията и технологиите на Турция Ахмет Йозгатлъгил. Двамата обсъдиха двустранните икономически отношения в областта на инвестициите и иновациите, както и възможности за бъдещо сътрудничество.


По публикацията работи: Eкип на БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени