Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария - момичето с двете пълни шестици на матурите. А сега накъде?

Отличничката Мария Къчева
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Дванадесетокласничката Мария Къчева от Природо-математическата гимназия "Добри Чинтулов" в Сливен е с две пълни шестици по 100 точки на матурите по БЕЛ и математика, съобщи за БТА директорът на учебното заведение Мариана Милева.

А Мария е една от общо трима зрелостници в страната, които имат такъв резултат.

"Това е безспорно високо постижение", коментира Милева и допълва: "Мария има едно страхотно качество - способност да се концентрира максимално. Това се гради с годините, тя участва в много състезания, където се формира това умение за концентрация".

Мария е един от носителите на Чинтуловата награда през тази година - най-високото отличие на гимназията за значими резултати в подготовката и постигнати особени постижения, допринесли за авторитета и престижа на учебното заведение. Тя е възпитаник на гимназията от пети клас, като сред най-големите й постижения е в седми клас, когато достига до национален кръг на Националната олимпиада по математика. За високите й резултати е помогнала работата с учителката по математика Светлана Терзиева, която й преподава през последните две години.

Мария смята, че излиза от елитната гимназия с добра подготовка и с всички знания, които е могло да бъдат придобити в 11 и 12 клас. Причината за високите резултати, според нея, са пробните матури, които са правили неведнъж.

Момичето споделя, че специалността, към която се е насочила, е "Приложна математика". Тя ще кандидатства в Софийския университет "Климент Охридски". Интересът й към математиката е по препоръка на майка й, която е инженер.

"Майка ми държеше да се занимавам повече с математика, тъй като счита, че това е наука, която развива човека като цяло, развива логическо мислене", казва дванадесетокласничката. Тя не е решила още каква ще бъде нейната професия, но със сигурност ще бъде свързана с математиката.

Мария смята, че такива специалности са търсени, но отчита, че ще има и такива, които ще отпадат следствие на навлизането на изкуствения интелект.

"Знам, че в Софийски университет има  кариерни форуми и ще избера това, което смятам, че е най - подходящо и което ще ме удовлетворява най - много", посочва момичето.

На въпрос дали е мислила за образование в чужбина, тя отговяря, че българското образование е подценявано.

"В западните страни моделът на образование до 12 клас е тотално различен, имат различни означения, обяснява Мария и допълва, че една точна наука винаги е най-лесно да се изучи на родния език.

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна