Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна и притежатели на нейни облигации не се споразумяха за преструктуриране на дълг за $ 20 млрд.

Украйна не успя да постигне споразумение с група притежатели на нейни облигации за преструктуриране на международен дълг за около 20 млрд. долара по време на официални преговори, което може да засили притесненията, че разкъсаната от войната страна може да изпадне в неплатежоспособност, съобщава Ройтерс.

Споразумение с притежателите на международни облигации, което позволи на Украйна да спре дълговите плащания след нахлуването на Русия в страната през 2022 г., изтича през август.

Украйна беше в официални преговори с притежателите на облигации в продължение на почти две седмици, опитвайки се да преструктурира дълга, за да запази достъпа до международните пазари, като същевременно отговори на изискванията на Международния валутен фонд (МВФ) за преструктуриране на дълга.

Предложението на правителството и насрещното предложение на облигационерите обаче показаха големи различия между очакванията на страните как да изглежда самото преструктуриране.

"Въпреки че Украйна и Комитетът на кредиторите не постигнаха споразумение относно условията за преструктуриране по време на периода на консултация, Украйна и Комитетът на кредиторите ще продължат ангажимента и конструктивните дискусии чрез съответните си съветници", посочи украинското правителство в свое изявление.

Украинският министър на финансите Сергей Марченко заяви, че все още очаква "ключова" сделка за преработване на дълга до август, въпреки че преговорите с групата притежатели на облигации не успяха да постигнат споразумение.

Марченко посочи, че страната ще продължи преговорите с всички притежатели на своите международни облигации на стойност около 20 млрд. долара, за да постигне сделка преди текущите спирания на плащанията да изтекат през август.

"Силните армии трябва да бъдат подкрепени от силни икономики, за да печелят войни", каза той, добавяйки, че икономиката на страната е в "крехко равновесие", което зависи от последователната и значителна подкрепа от нейните партньори.

"Навременното преструктуриране на дълга е критична част от тази подкрепа", подчерта той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени