Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 92 години почина френската актриса Анук Еме

Анук Еме
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френската актриса Анук Еме, звезда от филмите "Един мъж и една жена", "Лола" и "La Dolce Vita", е починала на 17 юни в Париж на 92-годишна възраст, съобщи нейният агент за АФП.

Актрисата "почина тази сутрин", заяви агентът Себастиан Перолат от агенция TimeArt. Мануела Папатакис, дъщерята на Еме, също съобщи за смъртта ѝ, като изрази "огромна тъга" в профила си в Instagram.

Анук Еме омагьоса цяло поколение кинозрители с обречения си романс в касовия хит "Мъж и жена" на Клод Льолуш, пише АФП. Ролята ѝ на влюбена вдовица във филма от 1966 г., известен с мелодията си "chabadabada, chabadabada", ѝ носи номинация за "Оскар", "Златен глобус" за най-добра актриса и влизане в Холивуд.

Елегантната изтънченост на Еме вече я е превърнала в звезда на такива европейски шедьоври като "La Dolce Vita" (1960) и "8 1/2" (1963) на Федерико Фелини, а в ролята на застаряващата шоугърл в мюзикъла "Лола" (1961) на Жак Деми е незабравима.

Фелини особено я почита, като казва, че "лицето ѝ притежава същата интригуваща чувственост като това на Грета Гарбо, Марлене Дитрих или Синди Кроуфърд".

"Анук Еме е представителка на онзи тип жени, които те притесняват до смърт", казва той. Тази комбинация от "меланхолия и страст" бележи голяма част от забележителната ѝ кариера, като през 1994 г. американският режисьор Робърт Олтман я извежда от пенсия, за да разпали старата искра с Марчело Мастрояни в прочутия "Pret a Porter". 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна