Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестагер: Apple е изправена пред "сериозни" проблеми съгласно Закона за цифровите пазари на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията Apple има поредица "много сериозни" проблеми съгласно всеобхватните правила на Европейския съюз, насочени към овладяване на големите технологии, известни като Закон за цифровия пазар (DMA), заяви във вторник пред CNBC изпълнителният вицепрезидент на ЕК Маргрете Вестагер, отговаряща за политиката на конкуренцията в съюза.

Изказването ѝ е факт след информации, че европейските регулатори подготвят обвинения срещу производителя на iPhone.

През март ЕК започна разследване срещу Apple, Alphabet (компанията-майка на Google) и Meta, съгласно широкообхватното технологично законодателство на Закона за цифровите пазари (DMA), което влезе в сила тази година.

Разследването показа няколко опасения относно Apple, включително дали технологичният гигант блокира посочването на своите потребители на по-евтини опции за продукти или за абонаменти извън интернет магазина App Store.

"Имаме редица проблеми с Apple, намирам ги за много сериозни. Бях много изненадан, че ще имаме такива подозрения, че Apple не отговаря на изискванията", посочи Вестагер в интервю за CNBC.

Вестагер добави, че заключенията от проучването ще бъдат разкрити "надяваме се скоро".

Коментарите идват, след като миналата седмица "Файненшъл таймс" съобщи, че Брюксел е готов да повдигне обвинения срещу Apple съгласно DMA във връзка с течащото разследване на ЕК. Обвиненията ще бъдат предварителни и Apple може да предприеме действия, за да разсее опасенията на регулаторите, според информацията на финансовото издание.

Ако се установи, че нарушава правилата на Закона за цифровите пазари, компанията Apple може да бъде изправена пред глоби до 10% от общия световен годишен оборот на компанията.

По време на своя мандат Вестагер ръководи някои от най-големите разследвания на технологични фирми като Alphabet и наложи глоби на технологични гиганти за милиарди долари. Редица разследвания продължават, докато тя се готви да напусне офиса, включително антитръстово разследване срещу Microsoft във връзка с обединяването на приложението за видео и чат Teams с други продукти на Microsoft Office.

Говорейки за края на мандата си, Вестагер каза, че очаква с нетърпение да си почине:

"Е, може да спя около месец, защото това беше 10 години свръхнапрежение. Очаквам с нетърпение отварянето на нова глава", посочи Вестагер.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна