Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албания и Хърватия направиха зрелищно 2:2

Албания и Хърватия завършиха 2:2
Снимка: БТА

Късна драма донесе равенството 2:2 на Албания срещу Хърватия в срещата от втория кръг в група В на Европейското първенство по футбол. Това беше първа точка и за двата отбора в шампионата, след като албанците стартираха с поражение с 1:2 от Италия, а хърватите загубиха с 0:3 от Испания.

Възпитаниците на бразилския спец Силвиньо изиграха добро първо полувреме и заслужено се оттеглиха на почивка с аванс. Те откриха резултата в 11-а минута чрез попадение на Казим Лачи, който се възползва от лошо позициониране на противниковата отбрана, засече с глава центриране на Ясир Асани и изпрати топката в мрежата на Доминик Ливакович. 

Малко по-късно Байрами проби по дясното крило на "ватрените" и отправи остър удар по земя, който не беше точен.  В 30-а минута Лука Модрич обърка подаване в центъра на терена, албанците организириха светкавична контраатака и Асани беше изведен срещу Ливакович, офанзивният футболист отправи удар, но стражът отрази.

През второто полувреме хърватите, бронзови медалисти от Мондиал 2022 в Катар, осъществиха сериозен натиск пред вратата на съперника. Малко след почивката Бруно Петкович навлезе на скорост в наказателното поле и шутира мощно, но Стракоша внимаваше и спаси. В 57-а минута Модрич центрира от корнер, а  Йосип Шутало стреля с глава от малкото наказателно поле, но не успя да реализира. Десетина минути по-късно Иван Перишич центрира в наказателното поле, Марио Пашалич се извиси над албанската отбрана и отправи мощен удар с глава, но топката премина над напречната греда. 

Натискът на "шахматистите" даде резултат. В 74-а минута нападателят на Хофенхайм Андрей Крамарич получи пас от Анте Будимир около границата на наказателното поле, овладя и с удар по тревата в десния ъгъл на албанската врата преодоля Стракоша.  Две минути по-късно Будимир проби в пеналта от дясно и от аутлинията върна към Пашалич, който шутира към вратата, капитанът Берат Джимсити блокира изстрела пред голлинията, но топката отскочи към Клаус Джасула и след рикошет в тялото му влезе в мрежата.

Точно когато всичко изглеждаше решено, нещата се промениха. В добавеното време на срещата Албания организира бърза контраатака, защитниците на "ватрените" Йосип Юранович и Шутало не успяха да пресекат подаване по тревата от ляво в наказателното поле към Джасула и 34-годишният ветеран овладя топката в наказателното поле и се реваншира за грешката си, като отбеляза ефектно попадение за крайното 2:2.

Двата тима запазват шансовете си за класиране на осминафиналите, но само ако не загубят от Испания и Италия. 

В исторически план Албания никога не успявала да излезе от груповата фаза на подобен форум, а най-доброто класиране на Хърватия е четвъртфинал.

Европейско първенство по футбол, среща от втория кръг на група В:

Хърватия - Албания - 2:2 (0:1)
голмайстори: 0:1 Казим Лачи 11, 1:1 Андрей Крамарич 74, 2:1 Клаус Джасула 76-автогол, Клаус Джасула 90+5
жълти картони:  Клаус Джасула, Мирланд Даку, Елсейд Хисай (Албания); Ивица Ивушич (Хърватия, на пейката)
главен съдия: Франсоа Льотексие  (Франция)
стадион: "Фолкспаркщадион" (Хамбург)
състави: 
- Хърватия: Доминик Ливакович, Йосип Юранович, Йосип Шутало, Йошко Гвардиол, Иван Перишич (84-Борна Соса), Лука Модрич, Марсело Брозович (46-Марио Пашалич), Матео Ковачич, Ловро Майер (46-Лука Сучич), Бруно Петкович (69-Анте Будимир), Андрей Крамарич (84-Мартин Батурина) 
- Алабния: Томас Стракоша, Елсейд Хисай, Берат Джимсити, Арлинд Айети, Марио Митай (85-Мирланд Даку), Кристиян Аслани, Илбер Рамадани (85-Арбър Ходжа), Казим Лачи (73-Клаус Джасула), Ясир Асани (64-Таулант Сефери), Рей Манай, Недим Байрами


По публикацията работи: Антони Йорданов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна