Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Цолов не успя да се пребори за точки в спринта на пистата край Барселона

Никола Цолов
Снимка: Nikola Tsolov Racing

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов не успя да се пребори за точки в спринтовото състезание в Барселона, в което той стартира от десетото място.

Цолов направи добро първоначално потегляне, но не се ориентира по най-добрия възможен начин в първите завои, което му коства позиции от Арвид Линдблад и Дино Беганович. В края на обиколката той бе пресиран от съотборника си в АРТ Кристиан Менсъл и дори се стигна до лек контакт между двамата на изхода от последния завой.

Това попречи на ускорението на двамата за дългата старт-финална права, което пък позволи на Люк Браунинг и Габриеле Мини също да изпреварят Цолов, което взе разумното решение да спре по-рано за първия завой в ситуация, в която четирима пилоти бяха един до друг в зоната за спиране. Този ход на българина му коства още две места от Никита Бедрин и Калъм Войсин, а Калъм Шийлдс не успя да мине покрай Цолов.

Така след само обиколка и половина българинът се бе смъкнал до 18-то място, след което в два отделни инцидента в първия завой четирима от съперниците на Цолов бяха елиминирани. Първо съотборниците в Тридент Сантиаго Рамос и Сами Мегетуниф се удариха в битката за първата позиция, а по-късно сходен инцидент извади от надпреварата Бедрин и Войсин.

След един сравнително дълъг период зад колата на сигурността състезанието бе подновено, но много бързи Цолов загуби още една позиция, този път от Себастиан Монтоя. Българинът прекара много врема на 15-то място и не успя да прогресира в DRS влакчето, което се оформи.

За разлика от него Монтоя достигна до 12-та позиция и три тура преди финала пробва атака срещу Мини за 11-то място. Двамата обаче се докоснаха в подхода към петия завой и напуснаха състезанието, което отново извади колата на сигурността, която бе начело на колоната до финала.

В крайна сметка Цолов завърши на 13-то място, но може да спечели две места, тъй като Алекс Дън, който завърши втори и 11-ят Менсъл са разследвани за фалстарт. А победата грабна Мари Боя, който наследи първото място след инцидента между Мегетуниф и Рамос и след това удържа атаките на Дън. За Дън остана втората позиция пред Оливърт Гьоте, Мартинису Стеншорн, Лорън ван Хьопен, Ноел Леон, Леонардо Форнароли, Беганович, Линдблад и Тим Трамниц, които оформиха топ 10.

В генералното класиране във Формула 3 лидер въпреки отпадането си днес продължава да е Мини, който има актив от 72 точки. Авансът на италианеца пред Форнароли е три пункта, а Браунинг е на още точка отзад. Никола Цолов губи едно място в подреждането и се смъква до 13-та позиция със 17 точки на своята сметка.

Петият състезателен уикенд за сезона във Формула 3 завършва утре в 11:05 часа с основното състезание. В него Българския лъв Цолов ще потегли от третото място, зад Менсъл и Линдблад, които ще оформят първата редица.


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна