Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Говори... Невена Коканова" – безспорната прима на седмото изкуство

Нежна, тиха, стихийна, кротка, експанзивна, мълчалива, смешна или меланхолична  - тя е емблемата на българското кино от 60-те и 70-те години.

Невена Коканова произнася първата си филмова реплика през 1956 г. във филма "Две победи", за да се превърне малко след това в безспорната прима на седмото изкуство у нас.

Големите си роли прави в сложни и противоречиви екранизации - Ирина в "Тютюн", Лиза в "Крадецът на праскови", Неда в "Отклонение".

След превъплъщенията в сложни, водещи женски персонажи – на големия екран се възкачва една друга Невена Коканова - укротена, помъдряла, покоряваща сърцата на зрителите със своите знакови, епизодични превъплъщения във филми като "Момчето си отива" и "Матриархат".

Родена през 1938 г. в Дупница като потомка на аристократичната фамилия Фон Хелденберг, Невена Коканова има достатъчно причини, за да не бъде допусната до сцената и киноекрана. Провидението изглежда е на нейна страна, а за истинския талант се оказва, че граници няма. Освен онези граници на епохата - политически и културни - които тя не успява да надскочи, въпреки своята световна класа.

В тази серия на видеокаста "Говори..." ще чуете няколко интервюта с Невена Коканова, както и стихотворение и песен, изпълнени от актрисата и съхранени в Златния архивен фонд на БНР. Неповторимото и енигматично присъствие на Невена Коканова в българското кино от ХХ в. коментират кинокритикът Деян Статулов  и актрисата Елена Петрова.

Гледайте:

Във видео подкаста "Говори..." екипът от дирекция "Дигитални програми" на БНР представя интересни, любопитни и по-слабо коментирани моменти от живота и дейността на най-известните български интелектуалци, чуваме и гласовете на тези личности, които се съхраняват в Архивния фонд на БНР.

Целта на поредицата е да обогати информираността на широката общественост за тях и да бъде полезна както за образователната, така и за обучителната дейност в средното и висше образование у нас.

Епизодите се излъчват два пъти месечно, във вторник (всеки първи и трети вторник на месеца), от 20:30 ч. в YouTube.
По публикацията работи: Eкип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна