Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Топалова е 31-ият български участник в Големия шлем

Гергана Топалова се радва след последната точка.
Снимка: Иво Димитров

С победата си вчера в квалификациите на Уимбълдън Гергана Топалова стана 31-ият представител на България, който е участвал в турнирите от Големия шлем. Вече 20 са жените с мачове в голямата тенис четворка, а мъжете са 11.

Пловдивчанката се наложи над Ела Зайдел от Германия със 7:5, 6:4 и се класира за втория кръг, където днес ще се изправи срещу рускинята Анастасия Захарова, която е 159-а в световната ранглиста, където Топалова е номер 229.

„Не усещах напрежение от това, че съм дебютантка в Шлема. Малко се стегнах чак, когато сервирах за победата в срещата в края, но го преодолях. След последната точка усетих вече вълнението и радостта. Доволна съм от успеха. Следващата ми съперничка почти не я познавам“, коментира Гергана пред БНР.

Преди 24-годишната Топалова в основна схема на турнирите от Големия шлем при жените са играли Мария Чакърова, Любка Радкова, Мануела, Катерина и Магдалена Малееви, Елена Пампулова, Павлина Стоянова, Любомира Бачева, Мария Гушева, Цветана Пиронкова, Сесил Каратанчева и Виктория Томова

Чакърова и Радкова играят през 1968 година на „Ролан Гарос“ в първия турнир от Оупън ерата. Мария записва и първата българска победа, след като печели в Париж срещу Жанин Лифриж от Франция, но не излиза за мача си от втори кръг поради контузия. Любопитен факт е, че и дъщерите на Чакърова (Любомира Бачева) и Радкова (рано напусналата ни Елена Пампулова) са играли в основната схема на турнири от Големия шлем.

В квалификациите мачове са записвали Антоанета Панджерова, Десислава Топалова, Светлана Кривенчева, Диа Евтимова, Елица Костова, Александрина Найденова и Изабелла Шиникова, помогна с данни тенис статистикът Лъчезар Стойчев.

Григор Димитров игра полуфинал в Мелбърн през 2017 г.

При мъжете в схемата са попадали Милен Велев (през 1994 г. в Австралия), Орлин Станойчев, Радослав Лукаев и трикратният полуфиналист в Големия шлем Григор Димитров.

В квалификации са участвали още през 1973 година на Уимбълдън Божидар и Матей Пампулови, както и Любен Генов. След тях в пресявки в Шлема играят още Ивайло Трайков, Тодор Енев, Димитър Кузманов и Адриан Андреев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени