Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция се измъчи с 10 от Чехия, но победи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция победи Чехия с 2:1 в последен мач от Група "F" на Евро 2024. Успехът класира турците за осминафиналите като втори в групата с 6 точки, докато чехите останаха на последната позиция с една точки и отпаднаха от надпреварата.

Двубоят в Хамбург предложи много емоции на зрителите, а въпреки героичната си игра чехите, които играха с 10 души от 20-ата минута, не успяха да стигнат до успеха.

Чехите се нуждаеха от победа, за да разчитат на класиране за фазата на елиминациите и започнаха с натиск, като още във 2-ата минута Лукаш Провод стреля от 20-ина метра, но вратарят на Турция Гюнок спаси.

Ключовият момент през първата част дойде в 20-а минута, когато Антонин Барак настъпи по глезена Йозджан и реферът от Румъния Ищван Ковач показа втори жълт картон на Барак, с което остави чехите с десет души в тази ранна фаза на мача.

Ситуацията изнерви играчите, а в следващите минути реферът Ковач бе главно действащо лице. Чехите имаха претенции за подминат втори жълт картон за Кенан Йълдъз от Турция, който получи жълт картон за фаул в атака, а минута по-късно удари с лакът в главата играч на Чехия, но съдията остави без последствия проявата.

Макар и с десет души, чешките футболисти бяха по-опасни в атака, като най-добрата ситуация за гол се откри в 45-а минута пред левия бек на чехите Давид Юрасек, който бе изведен на чиста позиция, но стреля в тялото на вратаря.

Турция бе по-активният отбор в началото на второто полувреме и успя да стигне до попадение. В 51-а минута Кенан Йълдъз стреля опасно, но вратарят Станек спаси. Атаката продължи и Исмаил Юксек намери Чалханоглу, който с майсторски удар с външен фалц прати топката в далечния ъгъл - 1:0 за Турция.

Противно на очакванията чехите не се предадоха и в 66-а минута успяха да изравнят. С традиционното за отбора на Чехия силно хвърляне на тъч в наказателното поле, вратарят на Турция не успя да хване топката и бе притиснат от Томаш Хори, а най-съобразителен бе Томаш Соучек, който прати топката в мрежата за 1:1.

До края чехите рискуваха и тръгнаха в атака в търсене на победен гол, но при контраатака в добавеното време резервата Дженк Тосун отбеляза с мощен шут и донесе успеха на Турция, който прати водения от Винченцо Монтела тим на осминафинал срещу Австрия.

След последния съдийски сигнал се стигна до спречкване между двата отбора, а реферът Ищван Ковач едва смогваше да показва картони, като раздаде повече от дузина жълти и още един червен - за играча на Чехия Томаш Хори.


По публикацията работи: Христо Денев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени