Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевтичната верига Walgreens затваря 8600 свои аптеки в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американска мултинационална холдингова компания Walgreens Boots Alliance планира да затвори около 8600 магазина от своята аптечна верига в САЩ. Това заяви нейният изпълнителен директор Тим Уентуърт, но допълни, че все още не е взето окончателното решение за общия брой.

Пред "Уолстрийт джърнъл" той каза, че компанията възнамерява да затвори "значителен процент" от своите нерентабилни локации през следващите няколко години, но подчерта, че повечето засегнати служители ще бъдат преназначени.

Новината идва малко след като голямата американска верига аптеки публикува солидни финансови резултати за последното тримесечие.

Walgreens отчете бомбастичен ръст на нетната печалба през последното тримесечие от 192% до 344 млн. долара спрямо същия период година по-рано. В същото време продажбите на компанията се повишиха с 2,6% до 36,4 млрд. долара.

Въпреки това компанията преразгледа своите финансови насоки за 2024 г., като очаква по-ниска печалба за акция в диапазона между $2,8 и $2,95 (под предишна оценка за печалба между $3,2 и $3,35 за акция), цитирайки "предизвикателни тенденции във фармацевтичната индустрия и по-лоша от очакваната потребителска среда в САЩ".

"Продължаваме да се сблъскваме с трудна работна среда, включително постоянен натиск върху потребителите в САЩ и въздействието на скорошната динамика на пазара, която ерозира маржовете на печалби на аптеките. Нашите резултати и перспективи отразяват тези насрещни ветрове въпреки стабилното представяне както в международния, така и в американския сегмент на здравеопазването", отбеляза главният изпълнителен директор Тим Уентуърт. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна