Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцария елиминира еврошампиона

Швейцария - Италия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съставът на Швейцария детронира шампиона Италия в осминафиналите на европейското първенство по футбол, след като Ремо Фройлер и Рубен Варгас отбелязаха по едно попадение във всяко полувреме за победа с 2:0 на "Олимпиащадион" в Берлин.

Селекционерът на италианците Лучано Спалети направи шест промени от срещата с Хърватия в груповата фаза, а Мурат Якин - само една. Джанлука Манчини се завърна в състава на шампионите на мястото на наказания Рикардо Калафиори, а Федерико Киеза и Джанлука Скамака получиха почивка в предния двубой.

Николо Фаджоли, Браян Кристанте и Стефан Ел Шаарауи пък записаха първите си стартове на еврошампионата, но не очароваха с играта си. За съперника в стартовите 11 се завърна Рубен Варгас, който замести наказания Силван Видмер.

Швейцарците бяха по-опасни в атака през целия мач и имаха по-добрите положения за гол. Още в 24-ата минута Бреел Емболо се откъсна от защитата на европейските шампиони и остана очи в очи с Джанлуиджи Донарума, който отрази удара. Още един шут на Дан Ндойе бе блокиран от защитата, която обаче се пропука в 37-та минута. Ремо Фройлер получи подаване пред вратата от Варгас и стреля под плонжа на Манчини, за да преодолее Донарума в близкия ъгъл.

Това бе първи гол за Фройлер на европейското първенство, но швейцарците нямат футболист с два - всичките седем са отбелязани от различни играчи. Фройлер е най-възрастният голмайстор за Швейцария в мачове на директни елиминации със своите 32 години и 75 дни, подобрявайки постижение на Марио Гавранович от Евро 2020.

Фабиан Рийдер също бе близо до гол през първата част, но негов удар бе избит трудно от Донарума в добавеното време. Така швейцарците се оттеглиха на почивка с гол преднина срещу неубедителните италианци.

Играта не се промени много през второто полувреме и Швейцария нанесе втория си удар по-малко от минута след началото. Михел Ебишер подаде на Рубен Варгас на ъгъла на наказателното поле и халфът изпрати красив шут в сглобката на вратата на Донарума.

Италианците можеха да върнат едно от попаденията в 53-та минута, когато Фабиан Шер спечели висока топка в наказателното поле на Швейцария и опита да изчисти с глава. Вместо това той уцели напречната греда зад Ян Зомер, разминавайки се на сантиметри от автогол.

Швейцарците продължиха да играят изключително стабилно в защита, а в нападение Ндойе дори опита да се разпише със задна ножица. Той не успя да се разпише, а партньорът му в атака Емболо напусна терена в 77-та минута. На негово място отново се появи нападателят на Лудогорец - Квадво Дуа.

Той нямаше положения за гол, но такива липсваха и за Италия. Швейцария спечели срещата в Берлин с 2:0 и чака съперника си на четвъртфиналите, като той ще бъде излъчен от двубоя между Англия и Словакия в неделя.


Европейско първенство по футбол, първи мач от осминафиналите между отборите на Швейцария и Италия:

Швейцария - Италия - 2:0 (1:0)
голмайстори: 1:0 Ремо Фройлер 37, 2:0 Рубен Варгас 46
стадион: "Олимпиащадион", Берлин
главен съдия: Симон Марчиняк (Полша)
жълти картони: Николо Барела, Стефан Ел Шаарауи, Джанлука Манчини (Италия).
състав на Швейцария: Ян Зомер, Фабиан Шер, Мануел Аканджи, Рикардо Родригес, Фабиан Рийдер (72-Леонидас Стергиу), Ремо Фройлер, Гранит Джака, Михел Ебишер (90-Ренато Щефен), Рубен Варгас, Дан Ндойе (77-Венсан Сиеро) и Бреел Емболо (77-Квадво Дуа).
състав на Италия: Джанлука Донарума, Матео Дармиан (74-Андреа Камбиасо), Алесандро Бастони, Джанлука Манчини, Джовани Ди Лоренцо, Браян Кристанте (75-Лоренцо Пелегрини), Николо Фаджоли (86-Давиде Фратези), Николо Барела (64-Матео Ретеги), Федерико Киеза, Джанлука Скамака и Стефан Ел Шаарауи (46-Матия Дзакани).

По публикацията работи: Илиян Христов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна