Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия е на четвъртфинал след победа срещу Дания

Снимка: БТА

Отборът на Германия победи състава на Дания с 2:0 и стана вторият отбор, който се класира за четвъртфиналите на Европейското първенство по футбол, на което е домакин. По-рано вчера Швейцария елиминира защитаващия титлата си тим на Италия с 2:0 и стана първият четвъртфиналист в турнира. Възпитаниците на Юлиан Нагелсман стигнаха до успеха с голове от дузпа на Кай Хаверц в 53-ата и на Джамал Мусиала в 68-ата минута. В спор за място на полуфиналите Германия ще играе с победителя от мача между Испания и Грузия, а Дания напуска надпреварата.

Двубоят беше изключително драматичен, три попадения за двата тима бяха отменени след намеса на системата за видеоповторение (ВАР), а срещата беше прекъсната през първото полувреме заради гръмотевична буря и проливен дъжд в Дортмунд. 

Германците започнаха много динамично и още в третата минута техен гол беше отменен заради нарушение. Нико Шлотербек скочи най-високо при центриране от корнер и с глава насочи топката в мрежата на Каспер Шмайхел. Реферът Майкъл Оливър обаче сигнализира за фаул в атака и не зачете попадението. Последваха нови силни минути за домакините. Йозуа Кимих шутира от средна дистанция и принуди Шмайхел да спаси с една ръка. След това Шлотербек, Кай Хаверц и Роберт Андрих не успяха да преодолеят вратаря на Дания. Едва в 20-ата минута Кристиан Ериксен имаше шанс за състава на Дания, но Антонио Рюдигер блокира удара му с тяло. В 33-ата минута на срещата над Дортмунд се изви гръмотевична буря с проливен дъжд, която принуди главния съдия Майкъл Оливър временно да прибере двата тима в съблекалнята. Мачът беше подновен около 20 минути по-късно. Веднага след това Кай Хаверц получи страхотно центриране, но ударът му с глава бе отразен от Шмайхел. В края на полувремето Расмус Хьойлунд имаше две чудесни възможности, но не успя да преодолее Нойер.

В началото на втората част Дания поведе в резултата. След центриране в наказателното поле стана меле, при което Йоахим Андерсен прати топката в мрежата на Нойер. Радостта му обаче не продължи дълго, тъй като Майкъл Оливър получи сигнал от ВАР, че бранителят е бил в положение на тънка засада и отмени попадението. Секунди по-късно системата за видеоарбитраж отново се намеси, а реферът отсъди дузпа заради игра с ръка на Йоахим Андерсен в наказателното поле. Кай Хаверц застана зад топката и преодоля Шмайхел за 1:0. В 58-ата минута Хаверц имаше възможност да направи 2:0 след отлична атака на Бундестима, но след неговия удар кълбото мина встрани от вратата на съперника. Все пак домакините стигнаха до втори гол в 68-ата минута. Джамал Мусиала се разписа с изстрел по земя след грешка в отбраната на Дания, след като получи дълъг пас от Нико Шлотербек. В 83-ата минута и резервата Никлас Фюлкруг можеше да отбележи, излязъл сам срещу вратаря, но Шмайхер спаси. В добавеното време на двубоя второ попадение на Германия беше отменено, този път заради засада на влезлия като резерва Флориан Вирц. Малко по-късно Хаверц се отличи с поредния си пропуск сам срещу Шмайхел, който направи поредно отлично спасяване.

Така Германия продължава участието си на шампионата и преследването на мечтата за европейската титла.


Среща от осминафиналите на Европейското първенство по футбол:

Германия – Дания - 2:0 (0:0)
голмайстори: 1:0 Кай Хаверц 53 дузпа, 2:0 Джамал Мусиала 68
Стадион "BVB Stadion" (Дортмунд), зрители 61 322
главен съдия: Майкъл Оливър (Англия)
помощник-съдии: Стюърт Бърт и Дан Кук (Англия)
жълти картони: 
за Германия - Юлиан Нагелсман (извън терена)
за Дания - Каспер Хюлман (извън терена), Йоаким Меле, Йоахим Андерсен

състав на Германия: Мануел Нойер, Йозуа Кимих, Антонио Рюдигер, Нико Шлотербек, Давид Раум (81-Бенямин Хенрих), Тони Кроос, Роберт Андрих (64-Емре Джан), Лерой Сане (88-Валдемар Антон), Илкай Гюнндоган (64-Никлас Фюлкруг), Джамал Мусиала (81-Флориан Вирц), Кай Хаверц

състав на Дания: Каспер Шмайхел, Андреас Кристенсен (81-Якоб Брун Ларсен), Йохим Андресен, Яник Вестергор, Александър Ба (81-Виктор Кристиансен), Томас Дилейни (69-Кристиан Норгорд), Пиер-Емил Хьойберг, Йоаким Меле, Расмус Хьойлунд (81-Йонас Винд), Кристиан Ериксен, Андреас Сков Олсен (69-Юсуф Поулсен).

По публикацията работи: Калин Дацов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна