Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консилиум "Лято 2024"

Проф. д-р Кузман Гиров
Снимка: Кирил Чобанов

Под това мото дискутирахме с различни специалисти в последното юнско издание "За здравето". Първият ни гост бе съдовият хирург от ВМА проф. Кузман Гиров. Той подчерта особеностите на съдовата болест и факта, че човек е на толкова години, на колкото са неговите кръвоносни съдове. "Вените не "обичат" жегата, а артериите – студа" – подчерта проф. Гиров, и описа всички онези фактори, които създават съдови проблеми. Между най-значимите от тях бяха посочени наследствеността, наднорменото тегло, обездвижването, професионалните натоварености. И специалистът даде различни съвети за решаване на съдовите рецидиви: повишено внимание към състоянието на съдовете и бърза реакция при възникването на проблеми, добър двигателен режим, редуване на стоене и седене при някои професии, особено внимание към режима на хранене и прием на течности, особено при летните жеги.

В своеобразната втора част от своето участие, проф. Кузман Гиров наблегна на терапевтичните и хирургични методи за лечение на съдови болести и на най-разпространената от тях – разширените вени. Разбира се, голямата тежест се пада на превенцията и навременното търсене на лекарска помощ.

Доц. д-р Ива Гаврилова
Следващата ни гостенка бе доц. Ива Гаврилова – потомствен лекар, хирург, онколог, дерматолог. Току-що завърнала се от международна конференция в Мюнхен, тя сподели опита на световните и европейските си колеги в лечението на кожни болести от различен характер с акцент върху кожния меланом. Това рецидивиращо заболяване заема все по-мащабно място сред дерматологичната патология, за съжаление често с фатален изход.

За по-широката публика и всички, за които лятото вече е тук, доц. Гаврилова развенча някои от митовете, които се ширят сред летовниците. Например: ходенето с дрехи или излежаването под чадър ни пази от вредните лъчи, използването на слънцезащитни кремове са панацея срещу изгарянията…"Нищо от тези теории не е вярно" – подчерта тя.

Проф. д-р Златимир Коларов
Последният ни гост бе в ефира на предаването по празничен повод. Проф. Златимир Коларов скоро навърши 70 години и продължава да лекува, да пише книги и сценарии, да бъде творец и лекар едновременно.

Опитният ревматолог подчерта, че няма характерни "летни" диагнози в неговата област и че лятото благоприятства организма с възможностите да се движим, да плуваме, да сменим житейския ритъм. Проф. Коларов се похвали и с многобройните награди, които е получил като пишещ човек и че се надява на още свои добри дела в медицината и в литературата.


От първата събота на месец юли до първата събота на септември, "За здравето" ще бъде в лятната си "премяна" – "Избрано от програма "Христо Ботев", селектирана продукция от тази година.

Екипът ни Ви желае хубаво и смислено лято, независимо къде сте – на море или планина, у нас или в чужбина, в комбайна или на полето…

"Нека да е лято!" и дочуване в златната септемврийска есен на 2024 година.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна