Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пауъл, Фед: Възобновява се тенденцията на дезинфлация в САЩ

Фед обаче не очаква инфлацията да се върна към 2% до края на тази или през 2025 г.

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл подчерта във вторник на форума на ЕЦБ, провеждащ се в Синтра, Португалия, че тенденцията на дезинфлация показва "признаци за възобновяване".

Въпреки че централната банка на САЩ е постигнала "известен напредък" по отношение на инфлацията, Фед се нуждае от повече увереност, преди да реши дали да започне разхлабване на своята парична политика (понижаване на лихвите), посочи той за пореден път.

Председателят на Фед отбеляза, че всеки член на Федералния комитет за операции на открития пазар (FOMC) е "пределно наясно" с рисковете от промяна на паричната и лихвена политиката "твърде рано или твърде късно". Освен това Пауъл каза, че Фед трябва да "не прибързва и да направи това правилно“, добавяйки, че рисковете "стават много по-балансирани", докато пазарът на труда се охлажда "не бързо или внезапно, а по подходящ начин".

Председателят на Фед обаче подчерта, че централната банка не вижда инфлацията да се върне към идеалната цел от 2% през оставащата част от 2024 г. или през 2025 г.

Говорейки в Португалия заедно с президента на Европейската централна банка Кристин Лагард, Пауъл отбеляза, че намаляването на цените вероятно ще се случи в края на 2025 г. и по-сигурно през 2026 г.

Отговаряйки на въпрос, дали може да се очаква понижаване на американските лихвени проценти през септември, той каза, че не дава никакви конкретни дати, тъй като Фед се нуждае от повече увереност, преди да предприеме стъпката, за да избегне увреждане на "извършената работа за намаляване на инфлацията" или "икономическото възстановяване и експанзия".

Председателят на Фед отбеляза, че централната банка не разполага с достатъчно информация, за да отговори окончателно дали лихвените проценти някога ще се върнат на "много ниски нива".

"Интуитивно повечето хора смятат, че няма да се върнем към тези много, много ниски лихви, които видяхме по време на периода на възстановяване от глобалната финансова криза. Но всъщност не знаем", каза той.

Джером Пауъл също така посочи, че подкрепата за независимостта на централната банка в САЩ е "много висока".

Попитан по време на форума на ЕЦБ дали се тревожи за предстоящите избори в САЩ и евентуалната победа на бившия президент Доналд Тръмп, тъй като това може потенциално да засегне Фед, Пауъл отговори, че се фокусира единствено върху това да си върши работата и че не е политик.

"Получихме тази голяма отговорност и големи правомощия. Наистина е важно да го направим правилно ... Ние не се опитваме да се намесваме във въпроси, които не са наш проблем ... Има много широка подкрепа за независим Фед и в двете политически партии, и в двете страни на Капитолийския хълм", посочи той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна