Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продажбата на облигации във Франция в навечерието на вота ще прецени тревогата на инвеститорите

Последната продажба на облигации във Франция преди втория тур от парламентарните избори в страната тази неделя ще покаже как инвеститорите реагират на несигурността преди вота, която доведе до трусове на пазарите и до опасения за финансите на втората по сила икономика в еврозоната, посочва Блумбърг.

Министерството на финансите ще се стреми да емитира нов дълг в размер на 10,5 милиарда евро посредством четири вида облигации, известни като OAT, с матуритет до 40 години. Като признание за текущата нестабилност, целевият размер на предварително планираните продажби беше предпазливо намален до най-малкия за тази година, за да може да събере подкрепата на инвеститорите.

Търгът е вторият, откакто президентът Еманюел Макрон свика предсрочните избори, което предизвика голяма разпродажба на френски активи. Длъжностните лица ще се надяват на повторение на продажбата на дълг с по-кратък матуритет от миналия месец, която беше посрещната със солидно търсене.

Френските премии за доходност скочиха над аналогичните германски книжа след опасения, че гласуването може да доведе на влас крайнодесния "Национален сбор", който е с малко ангажименти за ограничаване на разходния дефицит, ако поеме управлението на страната. По-високите разходи по заеми могат да струват на правителството до 5 милиарда евро за следващите пет години, според оценките на френското финансово министерство.

До края на годината Франция трябва да емитира нетно нов дълг за повече от 34 милиарда евро, включвайки обратното изкупуване и падежиращите по това време книжа, изчислява банката UBS Group. Днешният аукцион е и първият във Франция, откакто този месец започна по-бавният темп на реинвестиране на облигации от Европейската централна банка, премахвайки по този начин подкрепата за държавните дългове в еврозоната, която съществуваше от години.

Все пак инвеститорите могат да се доверят на антикрайнодесните партии, които стратегически отстраняват определени трети класирани за балотажа кандидати, за да стеснят пътя на Марин Льо Пен до абсолютно мнозинство.

"Това определено би трябвало да помогне на търга", каза Беноа Жерар от Natixis, който е уверен относно перспективите за търсене при днешната продажба на френски дълг.

Междувременно разликата между 10-годишната доходност на френските и немските книжа (лихвения диференциал) спадна в сряда под 70 базисни пункта до най-ниското ниво от средата на миналия месец. Крайният срок за наддаване на търга в четвъртък е 10.50 часа парижко време, като резултатите се очакват около 10 минути по-късно.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна