Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири европейски шампиона в битка за полуфиналите на Евро 2024

Мануел Нойер прави атрактивно спасяване на тренировката на Германия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четвъртфиналите на Евро 2024 започват днес с два двубоя между  отбори до един печелили европейската титла.  Срещите са Германия - Испания от 19 часа и Португалия - Франция от 22 часа.

Мнозина определят срещата между Испания и Германия като финал преди финала и сякаш са прави. Мачът е в Щутгарт. Без никакво съмнение иберийците са най-добре справящият се тим до тук в надпредварата. Бундестимът също даде заявка за триумф на домашното първенство и е сигурно, че ни очаква зрелище.

Испания е единственият отбор, който спечели всеки един от четирите си мача до тук в турнира. Тимът нямаше никакви трудности в група с Хърватия, Италия и Албания, като дори не допусна гол. Първото попадение във вратата на Унай Симон изненадващо падна на 1/8-финалите срещу с Грузия (4:1) и то беше автогол.

Германия също успя да спечели своята група, но със само седем точки. Загубата от Швейцария бе избегната в 92-ата минута за крайното 1:1. Тази първа позиция прати домакините в много по-тежкия поток, но бе въпрос на чест домакинът да спечели своята група. Иначе Бундестима стартира с ударното 5:1 над Шотландия и 2:0 с Унгария.

Двата отбора са се срещали едва три пъти на европейско първенство, като през 80-те години си разменят по една победа в груповата фаза. Третият случай е далеч по-ключов, като това е финалът през 2008 година, когато Испания печели с 1:0. Иначе двата отбора бяха в една група на последния Мондиал в Катар, където срещата завърши 1:1, а немците останаха едва трети в група, която изненадващо бе спечелена от Япония.

Вторият четвъртфинал от Евро 2024 противопоставя Португалия и Франция в Хамбург. Двата отбора вече ще знаят своя съперник в следващата фаза. Това ще е Германия или Испания. 

Кристиано Роналдо още търси първия си гол на Евро 2024.

Последната среща между двата отбора бе на предишното европейско първенство. Двата отбора завършиха 2:2 в груповата фаза, като три от попаденията паднаха от дузпи. През 2016 година португалците печелят финала именно срещу този противник след продължения, като това е и единствената им победа в съперничеството.

"Не съм съгласен, когато казват, че Португалия не играе на достатъчно добро ниво. Ние сме един от най-добрите осем отбора в Европа, за да стигнем до четвъртфиналите, това означава, че сме се представили както трябва. Може да не е кой знае какво за хората у дома, но ние свършихме страхотна работа, иначе нямаше да сме на четвъртфиналите", заяви Бернардо Силва на пресконференция вчера.

По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна