Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УЕФА наказа Демирал за 2 мача за жест

Белингам ще може да играе срещу Швейцария

Жестът, заради който бе наказал защитникът Демирал.
Снимка: БТА

Защитникът на националния отбор на Турция по футбол Мерих Демирал, който вкара и двата гола при победата над Австрия с 2:1 на осминафиналите на Евро 2024, бе наказан за два мача, обявиха от Европейската футболна централа  УЕФА в петък. 

Причината е, че футболистът направи с ръце знака на "Сивите вълци", която е крайно дясно турска групировка, след като вкара един от головете си.

Демирал бе наказан "за неуважение на основните принципи на поведение, за нарушение на правилата за добро поведение, за използването на спортно събитие да прокарва неспортни послания и за дискредитиране на футбола", се казва в съобщението.

Така защитникът няма да играе в четвъртфинала срещу Нидерландия в Берлин в събота, на който ще присъства и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, както и в евентуален полуфинал.

Жестът на Демирал предизвика дипломатическо напрежение между Турция и Германия. Турците привикаха в сряда германския посланик в Анкара, за да обясни изказването на вътрешния министър на страната Нанси Фазер, която нарече празнуването на играча "неприемливо". Германия отговори като извика турския посланик в Берлин.

Английският полузащитник Джуд Белингам ще може да играе на четвъртфиналите на Евро 2024 срещу Швейцария в събота, след като получи условно наказание от един мач за жеста, който направи на осминафиналите срещу Словакия.

Звездата на Реал направи жест сочещ към гениталиите му към резервната скамейка на противника след попадението си за 1:1 в петата минута на добавеното време, а в крайна сметка Англия стигна до успеха с 2:1 след продължения.

"Вътрешна шега към близки приятели, които бяха на мача", написа Джуд Белингам в социалните мрежи, след като видеото с жеста му доби популярност след мача със Словакия, но УЕФА започна разследване в понеделник, за да изясни дали жестът "нарушава основните правила за прилично поведение".

УЕФА обяви, че Белингам е глобен с 30 хиляди евро и с условно наказание за един мач. Забраната ще влезе в сила при ново нарушение в рамките на една година, уточниха от централата.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна