Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сиярто обвини ЕК, че подкрепя прекъсването на доставките за Унгария на руски петрол през Украйна

Петер Сиярто
Снимка: БГНЕС

В събота министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто каза, че решението на Европейската комисия да не посредничи в спора за блокирането на доставките на руски петрол през Украйна за неговата страна предполага, че Брюксел стои зад спирането, предаде Ройтерс.

Унгария и нейната съседка Словакия протестират, откакто Украйна постави през юни руския производител на петрол "Лукойл" в списък със санкции, спирайки петрола на тази руска компания да преминава през украинска територия до словашки и унгарски рафинерии, напомня агенцията.

Твърдението на Сиярто, което той направи без да предостави доказателства, дойде ден, след като Европейската комисия отхвърли искане на Унгария и Словакия да посредничи между тях и Украйна относно наложените санкции.

"Фактът, че ЕК обяви, че не желае да помогне за осигуряване на енергийните доставки на Унгария и Словакия, предполага, че "заповедта" е изпратена от Брюксел до Киев, за да причини предизвикателства и проблеми в енергийните доставки на Унгария и Словакия", каза Сиярто на консервативен политически фестивал.

Говорител на Европейската комисия отказа да коментира изявленията на Сиярто.

Комисията, която подкрепя Украйна след инвазията на Русия през 2022 г., многократно е призовавала страните от ЕС да прекратят зависимостта си от енергийни доставки от Москва. ЕС наложи санкции върху по-голямата част от вноса на руски петрол.

В петък говорител на Комисията каза, че няма индикации, че санкциите на Украйна са застрашили европейските енергийни доставки, тъй като руският петрол продължава да тече през отделния тръбопровод "Дружба", който също свързва Русия със Словакия и Унгария през Украйна.

Правителството на Украйна не отговори веднага на искане за коментар относно днешните изявления на Сиарто.

Словакия и Унгария са страни от ЕС, които се противопоставиха на военната помощ на западните съюзници за Украйна, докато тя се бори с инвазията, която Русия започна през февруари 2022 г.

Южният клон на петролопровода минава през Украйна до Чешката република, Словакия и Унгария и от години служеше като основен източник на доставки за техните рафинерии.

Миналия месец Сиярто направи подобни коментари, когато обвини Европейската комисия в изнудване в спора за петрола и каза, че може би "Брюксел, а не Киев, е измислил всичко това".

Служител на унгарското правителство пък каза по-рано тази седмица, че унгарската петролна компания MOL е във финалните етапи на дискусии за създаване на схема за осигуряване на потоци от суров петрол от Русия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна