Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още пет села в община Сунгурларе са на воден режим

Снимка: Община Сунгурларе

Нови пет села  са на режим на водата в община Сунгурларе. Това са Камчия, Дъбовица, Есен,  Велислав и Завет. Преди тях  още през юли беше въведено ограничение на водоподаването в други пет населени места. Причината и тук, както в цялата страна, е голямата суша и спадът на нивата на реки и кладенци.  Сунгурларският регион е един от най-засегнатите, за него  това е поредният сезон, в който десетки хора са на режим. В момента по селата всеки сам търси решение как да си осигури вода, водоноски няма. При някои водата не тече по три дни вода. Така е в село Велислав, разказа кметският наместник на Иван Дяков:

"Пускаме през три дни водата, за да си напълнят някои съдове. Преди две години имаше пак такава суша. Камчията сега пресъхна, помпената станция ни е близо до реката, но няма вода.Чакаме да завали, да тръгне водата."

На два дни е режимът в село Есен, поясни кметският наместник Фиген Ануш:

"Засега е два дни за долната махала, два дни за горната. Така сме решили. Не се знае колко време ще е така."

Режимът е по-облекчен в село Дъбовица. Налага се, няма вода, обясни кметският наместник Вълчо Витанов:

"Кладенецът е малък, той е много стар, навремето е бил за пет чешми, сега да 500. Меденска река е пресъхнала при нас, а тя е един от водоизточниците ни. минал съм я почти цялата, за да видя къде се губи водата. Тя излиза от Медвен, тече и към самото село вече започва да изчезва. Поставил съм въпроса и пред зам.-кмета на общината и пред ВиК. Тук водите са подпочвени или трябва да се бият сонди,или да се търсят други водоизточници."

Няма краен срок на режима на водата в общината.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


По публикацията работи: Десислава Златева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна